Minst 14 sjuksköterskor döda i ebola

Minst 14 sjuksköterskor döda i ebola
Hälsoarbetare hjälper kollega med skyddsklädsel inför arbete på isoleringsavdelning i Sierra Leone. Foto: TT.

Totalt har utbrottet i Västafrika hittills krävt ett 80-tal hälsoarbetares liv.

Uppgifterna kommer från senaste numret av den brittiska sjukskötersketidningen Nursing Standard. Enligt tidningen har Världshälsoorganisationen, WHO, bekräftat att 80 hälsoarbetare hittills dött av ebola. Åtminstone 14 av dessa är sjuksköterskor, uppger Röda korset i Storbritannien.

Förslag på screening tillbakavisat

I Storbritannien har det förts fram förslag på att sjuksköterskor ska stationeras ut på flygplatserna för att upptäcka och ta hand om misstänkta ebolafall. Men förslaget har tillbakavisats av hälsovårdsmyndigheterna. Bland annat med hänvisning till den långa inkubationstiden på 2-21 dagar. Även om flygpassagerarna screenades skulle människor som smittats men ännu inte uppvisat symtom slinka igenom kontrollerna.

I Nursing Standard intervjuas en äldre sjuksköterska inom Röda korset som nyligen återvänt från Sierra Leone, där hon undervisat människor i hur de ska göra för att minska risken att exponeras för ebolaviruset.

Misstro mot hälsopersonal

Hon förklarar att ebolan fått en sådan kraftig spridning just för att människor inte vet hur de ska skydda sig och inte förstår vikten av att få behandling tidigt och isolera sig. Det finns också en utbredd misstro mot hälsopersonalen. Många förlitar sig fortfarande på olika typer av häxkonster och magiska krafter.

– En del människor tror att de kommer att bli dödade med en injektion om de tas in i en ambulans. Andra tror att ebola är ett resultat av häxkraft eller avsiktligt har spritts av regeringen i områden där oppositionen har sina anhängare, säger hon till Nursing Standard.

Fakta

  • 1975 personer  har nu smittats och 1069 avlidit, i utbrottet av ebola i Västafrika som är det svåraste någonsin.

Källa: Världshälsoorganisationen, WHO.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida