Nyheter

Mulu Barakis historia var Vårdfokus mest lästa artikel under 2019

Mulu Barakis historia var Vårdfokus mest lästa artikel under 2019
Mulu Baraki utbildade sig till sjuksköterska i Etiopien och har sedan flera år svensk sjuksköterskelegitimation. Foto: Marielle De Bruhl

Att Mulu Baraki, som sedan länge haft fast anställning som sjuksköterska i Sverige, riskerade utvisning engagerade många av Vårdfokus läsare. Artikeln om henne blev årets mest lästa. Löner, patientsäkerhet och sjuksköterskors arbetsmiljö engagerade också er läsare. Se hela listan här.

30 december 2019

1. Sjuksköterska riskerar utvisning efter tio år i Sverige

Trots att Mulu Baraki bott i Sverige i tio år och sedan länge har fast anställning som sjuksköterska nekades hon arbets- och uppehållstillstånd av migrationsdomstolen. Fullständigt obegripligt, tyckte hennes chef som hjälpte henne att överklaga beslutet. Det tyckte även många av Vårdfokus läsare som var upprörda i sina kommentarer på facebook.

2. Kraftiga löneökningar för erfarna sjuksköterskor i Norge

I somras blev det klart att alla norska sjuksköterskor med mer än tio år i yrket ska ha att ha en årslön på minst 500 000 kronor. Överenskommelsen mellan arbetsgivarna och norska sjuksköterskeförbundet imponerade – och skrämde – Vårdförbundets Sineva Ribeiro.

3. Röntgensjuksköterska svårt skadad i MR-olycka

I slutet av oktober skadades en röntgensjuksköterska allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i den mobila MR-vagn som finns vid Sunderby sjukhus entré. Vårdfokus skrev flera artiklar och intervjuade både arbetsgivare och säkerhetsexperter inom MR-området.

4. ”Högt pris med för få sjuksköterskor”

Priset för att ersätta sjuksköterskor med annan kompetens är högre än att behålla en hög sjukskötersketäthet. Det var budskapet från den amerikanska forskaren Jack Needleman från University of California, när han deltog under ett seminarium på Karolinska Institutet i Solna i september tillsammans med andra svenska och internationella experter på området.

5. Ivo: Inte fel ersätta sjuksköterskor med undersköterskor

Att låta undersköterskor ta över arbetsuppgifter som tidigare utfördes av specialistutbildade operationssjuksköterskor hotar inte patientsäkerheten, enligt Ivo. Vårdförbundet förundrades över myndighetens beslut.

6. Stor besvikelse över löneprocessen i regionerna

Somliga fick bara några hundralappar i påslag. Andra hade inte ens haft lönesamtal i oktober och lönesättande chefer hade knappt haft några pengar att fördela. Från norr till söder jäste ilskan och frustrationen bland Vårdförbundets medlemmar ute i regionerna.

7. Avtal klart mellan Vårdförbundet och SKL

I maj, efter flera veckors medling, kunde parterna enas om ett avtal för Vårdförbundets medlemmar. 10 000-kronorsfrågan var den svåraste knäckfrågan, sa Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

8. Sjuksköterskan Annika: ”Det känns som ett slag i ansiktet”

En av dem som var arga och upprörda över årets löneprocess var Annika Andersson, sjuksköterska på ortopedkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar.  Efter 16 år som sjuksköterska på sjukhuset fick 550 kronor i lönepåslag. Då kände hon att hon fått nog.

9. Bevisen stärks: Antalet sjuksköterskor är avgörande

I juli var det internationell sjuksköterskekonferens, ICN, i Singapore och Vårdfokus utsända reporter Leni Weilenmann träffade Linda Aiken. Hon har under de senaste 20 åren forskat om hur sjuksköterskebemanning påverkar patientsäkerheten och även sjuksköterskors hälsa vad gäller utbrändhet, även i stora internationella studier, som RN4cast.

10. Gav kaliumkoncentrat intravenöst – patienten avled

Utredda fall hos Inspektionen för vård och omsorg blir ofta lästa. Just detta fall handlade om en sjuksköterska som gav en patient koncentrerad kaliumlösning rätt in i den centrala venkatetern. Efter en dryg timme hittades patienten död.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida