Astrid Lindgrens barnsjukhus

Sjuksköterskor på barnakutens sexistiska kalender

Sjuksköterskor på barnakutens sexistiska kalender
Sjuksköterskorna på akuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm vill i dag inte kommentera den sexistiska väggalmanackan.

Så gott som samtliga som poserar sexuellt utmanande på väggkalendern lär vara sjuksköterskor vid akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

15 januari 2016

– Jag blev förfärad när jag fick höra det. Det här var absolut ingenting som jag kände till, säger Eva Håkansson, sjuksköterska och samordnare för Vårdförbundet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till vilket barnsjukhuset tillhör.

Det är Dagens Nyheter som avslöjat att personalen vid barnakuten i flera år producerat en väggalmanacka med bilder på personalen. Kalendern har sedan sålts till de medverkande, deras familjer och till kolleger på barnakuten. Pengarna har skänkts till välgörande ändamål, exempelvis clownverksamheten på sjukhuset och Barncancerfonden.

Mest män

I årets kalender har personalen, mestadels män, fotograferat varandra i sexuella poser i sjukhusets egna lokaler. På en av bilderna syns exempelvis en manlig anställd klädd i bara kalsongerna sitta grensle över en kvinna som ligger i en sjukhussäng. En annan bild föreställer en man som för tankarna till sadomasochism. Också han är klädd i kalsonger men är inlindad i en massa sjukhusslangar.

Enligt vad Vårdfokus erfar är kalendern inte känd på de andra avdelningarna på Astrid Lindgrens barnsjukhus, åtminstone inte enligt de förtroendevalda som vi har varit i kontakt med. Sjuksköterskorna på barnakuten har avböjt att kommentera kalendern. De förtroendevalda på akuten har vi inte lyckats nå. Men enligt Eva Håkansson är det alltså ingenting som Vårdförbundet känner till.

Nästan alla är sjuksköterskor

Däremot har hon fått uppgifter om att så gott som samtliga personer som poserar i kalendern är sjuksköterskor. En är undersköterska, ingen läkare ska ha deltagit. Men Eva Håkansson har ännu inte fått uppgifterna bekräftade.

– Vi undersöker just nu om några är medlemmar i Vårdförbundet. Vi vet i nuläget inte heller om det har sanktionerats av någon av cheferna på barnakuten, säger hon.

Hur Vårdförbundet ska agera om det visar sig att medlemmar ställt upp på bilderna vet hon inte.

– Det beror på hur arbetsgivaren agerar, säger hon.

Enligt ett uttalande i Dagens Nyheter förklarar divisionschefen Svante Norgren att det inte är aktuellt med avsked. Men han tycker att det är ett klart tecken på dåligt omdöme.

Eva Håkansson kan inte annat än hålla med.

– Bilderna är klart sexistiska och bryter mot såväl sjukhusets som Vårdförbundets riktlinjer och värdegrunder. Jag förstår syftet, men här har de inte tänkt hela vägen ut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida