Nätbaserad sjuksköterskeutbildning i Skellefteå oroar

Nätbaserad sjuksköterskeutbildning i Skellefteå oroar
Om studenter från andra delar av landet väljer att studera via distans i Skellefteå är risken stor att de göra praktik nära sin hemstad. Arkivbild: Colourbox

Färre studenter från orten innebär sämre möjligheter att locka sjuksköterskor till kommunen.

Umeå universitets sjuksköterskeprogram vid Campus Skellefteå blir nätbaserat, vilket innebär att studenterna kan läsa på distans och inte behöver bo på orten.

– Redan i dag har vi stora problem att locka sjuksköterskor till Skellefteå. Att studenterna inte finns här gör det ännu svårare, säger Kerstin Lindgren, Vårdförbundet till tidningen Norran.

Berit Silverlind, äldreomsorgschef i Skellefteå, delar farhågorna men tror samtidigt att en distansutbildning kan locka dem som annars drar sig för att söka utbildningen, till exempel de som i dag arbetar som undersköterskor.

Både hon och Jonas Holm, verksamhetschef vid kirurgi och ortopedkliniken vid Skellefteå lasarett, ser dock förändringen som ett bakslag.

– Det gör det svårare för oss att rekrytera sjuksköterskor. Jag kan tycka att fler borde ha informerats tidigare och fått en chans att påverka utgången, säger han till Norran.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida