Hyrsjuksköterskor

Nationellt samarbete för minskat behov av hyrpersonal

Nationellt samarbete för minskat behov av hyrpersonal
Hans Karlsson är chef på SKL:s avdelning för vård och omsorg. Foto: Thomas Carlgren

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal skenar. Nu trappar SKL upp arbetet för att minska beroendet. Hoppet står till samarbete och nationella lösningar.

Mellan 2012 och 2015 steg totalkostnaden för inhyrda läkare och sjuksköterskor i hela landet med nästan 50 procent, från cirka 2,7 miljarder kronor till cirka 4 miljarder.

Som Vårdfokus tidigare har berättat betalade landstingen förra året mer än någonsin för hyrsjuksköterskor: nästan 800 miljoner kronor. Kostnaderna har ökat med 400 procent på fyra år. Det här är något som oroar landstingen och regionerna och deras organisation SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Utbildning och arbetsmiljö

De har nu beslutat sig för att tillsammans utreda, analysera och ta fram åtgärder för hur utvecklingen ska kunna vändas. En styrgrupp har tillsatts bestående av personalchefer och hälso- och sjukvårdsdirektörer.

– Vi tittar till exempel på utbildning, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling. Vi behöver göra detta gemensamt och i samförstånd för bästa effekt. Vissa saker kan göras nationellt, medan annat måste göras lokalt, säger Hans Karlsson, chef på SKL:s avdelning för vård och omsorg, som ingår i styrgruppen.

Förutom de stora kostnaderna innebär mer hyrpersonal även bristande kontinuitet till nackdel för både patienter och personal, anser SKL.

Fortsatt ökning i år

Många landsting och regioner har försökt dra ner på inhyrd personal genom att bland annat införa hyrstopp, en åtgärd som sällan fått någon effekt. Tvärtom kommer rapporter om att hyrkostnaderna ökar kraftigt även i år.

I Västernorrland fortsätter kostnaderna för hyrsjuksköterskor att öka okontrollerat, rapporterar Sundsvalls Tidning. Under årets fyra första månader är utgifterna redan på samma nivå som under hela fjolårets rekordnotering. Något som oroar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S).

– Det här är alldeles på tok för högt. Det är uppenbart att det inte finns sjuksköterskor som vill ta anställning, men sen tror jag inte att det arbete som pågår fått genomslag när det gäller till exempel att förbättra scheman, förbättra möjligheter till löneutveckling och uppdragsväxlingen, säger hon till Sundsvalls Tidning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida