ensamarbete

Nattsjuksköterska ryter ifrån om bilbränderna

Nattsjuksköterska ryter ifrån om bilbränderna
Så gott som varje dag har det rapporterats om nya bilbränder i Malmö och på andra platser i landet. Foto: Johan Nilsson/TT

När en av hemtjänstens bilar i Malmö sattes i brand fick nattsjuksköterskan Ann-Catrin Håkansson nog och skrev en insändare med adress till de som bränner bilar: Ni borde skämmas!

25 augusti 2016

– Jag blev så arg och tänkte att nu får det vara nog. Vi måste alla säga ifrån och tydligt visa att det här kriminella beteendet inte är acceptabelt, säger Ann-Catrin Håkansson.

Hon arbetar som nattsjuksköterska i Malmö stad och åker ensam runt för att hjälpa gamla och sjuka om nätterna.

Känns otryggt

– Jag är inte särskilt rädd av mig, men det känns otryggt. Vissa områden är det inte så roligt att gå runt i, särskilt som vi bär med oss narkotiska läkemedel till exempel.

Den otrygga situationen är något som hon ofta diskuterar med kollegerna på jobbet.

– Det är ju inte bara bilbränder, utan också skjutningar och knivhuggningar. Det har eskalerat här i Malmö, det känns som att de kriminella har tagit över allt mer.

”Vi förtjänar respekt”

Här kan du läsa hela Ann-Catrins insändare som först publicerades i Sydsvenskan:

Alla ni som roar er med att bränna bilar, i natt brände ni en bil som tillhörde hemtjänsten. Har ni ens funderat på att hemtjänsten åker nattetid för att hjälpa gamla och sjuka i hemmet som inte klarar sig själva utan hjälp?

Långt ifrån alla har anhöriga som kan hjälpa till. Dessa människor är helt och hållet beroende av hjälp från hemtjänsten. Ni borde verkligen skämmas! Tänk om det var er mamma eller någon annan anhörig som behöver hjälp och så har någon mindre begåvad satt de hjälpandes bil i brand. Då hade det inte varit lika kul, antar jag.

Och sluta skylla på samhället. Vill man bli en del av samhället så får man rätta sig efter de lagar och regler som finns. Då blir man sedd och respekterad. Att bränna bilar och hitta på skit är inte lösningen. Skaffa er ett jobb så kan ni bekräfta er själva när ni har gjort något bra och samtidigt även få andras respekt.

Att skrämma folk genom att vandalisera och begå brott är inte ett sätt att få respekt. Skärp er! Nästa gång är det någon av era anhöriga som inte kan få hjälp.

Det finns alla möjligheter att studera istället för att hitta på sattyg. Ta den chansen, den kommer kanske inte tillbaka. Och skyll inte på att ni är traumatiserade. Det är ingen ursäkt. Det finns många som är traumatiserade som inte skyller på samhället utan kämpar på och bidrar med det de kan.

Ni som är så kreativa med era bilbränder kan säkert använda er kreativitet på ett mer positivt sätt. Gör det nu innan det är försent och ni kommit inom kriminalvårdens murar. Ni väljer själv er karriär.

Jag är nattsjuksköterska och arbetar tillsammans med hemtjänsten. När hemtjänsten kommer till någon som behöver hjälp av en sjuksköterska så ringer de mig. Men innan dess behöver de ju sin bil för att komma till de gamla och sjuka.

Jag kör runt helt ensam till mina patienter nattetid men känner mig inte trygg. Det borde jag kunna göra. Jag tycker att vi förtjänar respekt, vi försöker göra något gott för de sjuka och hjälpbehövande.

Ann-Catrin Håkansson, nattsjuksköterska i Malmö stad

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida