Naturen skänker lugn

Naturen skänker lugn
Bilderna visar miljöer som finns i omgivningarna. Tanken är att patienterna ska känna igen sig. Foto: Johan Hammar

Vårdmiljö. På en avdelning på Centralsjukhuset i Kristianstad har naturbilder blivit en del av vården.

Perfekt, tänkte projektledaren Lalla Thord när hon steg in på avdelning 051 vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Miljön var rätt sliten och trist, och det var precis vad hon ville ha. För sin forskning om naturupplevelser i vården letade hon efter en eftersatt avdelning. Hon ville studera vad det betyder för svårt sjuka patienter att ha naturmotiv omkring sig på sjukhuset.

Enhetschefen på kvinnokliniken Åsa Kull-Persson hade tillsammans med några i personalen länge velat göra något åt vårdmiljön, men inte fått gehör för det. Till en början fanns en del tveksamheter — hög arbetsbelastning med överbeläggningar, besparingar och svårt sjuka patienter tog all tid och ork.

Men Lalla Thord, som också är sjuksköterska, bildade en grupp tillsammans med några ur personalen och de jobbade med att bland annat ta in naturbilder på avdelningen. Arbetet svetsade dem samman och med en bättre vårdmiljö tycker personalen att det är roligare att jobba och att inspirera patienterna att röra på sig.

Stora naturbilder hänger ständigt uppe på väggarna. De visar miljöer som finns i närheten, medan mindre inramade foton byts efter årstiden. Tanken är att patienterna ska känna igen sig.

I korridoren och dagrummet finns ett akvarium och krukväxter som renar luften, och inte är allergiframkallande. I det patientrum som är avsett för vård i livets slutskede finns också ett akvarium samt en vägg­tapet, cd med fågelkvitter och naturfilmer som patienten väljer själv. De visar bland annat en flod och polar- och skogslandskap.

Tidigare låg patienterna mest på sina rum, men nu tar de sig upp och tittar på bilderna.

Även personalen har dragits med och engagerar sig i projektet. De är stolta över sin avdelning, vilket i sin tur har gjort att andra avdelningar har inspirerats och också vill jobba med vårdmiljön. Tack vare detta första projekt ska nu en innergård rustas och smyckas.

Lalla Thord gläds åt förändringslusten och alldeles särskilt åt patienternas reaktioner.

— De berättar att de tycker att det är fantastiskt att få vila från tunga tankar och hämta kraft. Då känner jag att det är värt allt.

Studien fortsätter i två år till. Effekterna av satsningen ska undersökas och följas upp. De enkäter som hittills är gjorda tyder på att både personal och patienter är positiva. Det ser också ut som om vårdtiderna har kortats, men de resultaten är än så länge osäkra. ?

Fakta

Projektet är finansierat av Kultur Skåne och sponsorer. Stiftelsen Skånska landskap har donerat bilder och väggtapeter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida