Neonatalvård

Stort engagemang för att sy kläder till prematura barn

Stort engagemang för att sy kläder till prematura barn
Klädpaketen delas ut gratis till för tidigt födda barn. Även fullgångna barn på neonatalavdelningen får kläder.

Ett facebooknätverk med över 2 500 medlemmar ser till att för tidigt födda barn på landets neonatalavdelningar får kläder som passar även de allra minsta. Barnsjuksköterskan Linda Cathrine Liljemalm är en av de frivilliga i gruppen.

3 oktober 2017

Linda Cathrine Liljemalm har alltid gillat att sy. Som nybliven mamma i vintras sydde hon kläder till sitt eget barn, men märkte snart att det alltid blev stuvbitar över på metervaran. Då kom hon att tänka på Facebooknätverket ” Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” som hon kommit i kontakt med via sitt jobb som barnsjuksköterska på neonatalavdelning på Västmanlands länssjukhus i Västerås.

Kläderna sitter i vägen

Barn som föds för tidigt har sällan några kläder som passar. En födelsevikt på dryga kilot gör det mesta för stort och det som finns att köpa är ofta dyrt. Dessutom kan kläder vara i vägen för slangar, övervakningsutrustning och värmebehandling hos prematura och sjuka barn. Barnen kan också vara för sköra för att klara av- och påklädning. För familjerna har kläderna därför ett starkt symboliskt värde.

Linda Cathrine Liljemalm.

– Att ta på barnet egna kläder ett tecken på att de håller på att bli friska för föräldrarna. Som personal tittar vi på andning och andra parametrar för att se hur barnet mår, säger Linda Cathrine Liljemalm.

Lämnar över babypaket

Under sin föräldraledighet har Linda Cathrine Liljemalm hunnit sy flera egna prematurplagg. I våras tog hon också över ansvaret för nätverket i Västmanland. Det innebär bland annat att hon gör babypaket och ser till att det kommer ut till hennes egen arbetsplats.

– Jag gör det här helt frivilligt. Avdelningarna gör inget mer än att tacka ja till att ta emot kläderna och lämnar över dem till föräldrarna. I dag är drygt 28 av landets neonatalavdelningar med och tar emot kläder.

Kläderna sys ofta i ekologiska tyger.

Alla kläder sys efter färdiga mallar som läggs upp på facebookgruppens sida. Principen är att plaggen ska vara öppningsbara hela vägen med bara fötter för att möjliggöra övervakning på barnet. Varje paket innehåller antingen en dress och mössa, en body med byxa och mössa, fleeceoverall och mössa, snuttefilt och mössa eller filt och mössa. Alla kläder levereras nytvättade i parfymfritt tvättmedel och de är noga med att allergener som hundhår undviks. 

Kläderna är en gåva som familjerna får ta med sig hem när de skrivs ut från sjukhuset.

” Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar”

Nätverket bildades 2012 av en grupp sykunniga personer som bestämde sig för att börja sy prematurkläder i storlekar 36-56.

Kläderna samlas in av ansvariga i respektive län och paketeras för att delas ut gratis till familjer som har barn på neonatalavdelningar runt om i landet.

Tanken är att alla barn ska få minst ett klädpaket under vårdtiden.

Alla som är med i nätverket syr inte själva, men bidrar på andra sätt. Nätverket tar inte emot pengagåvor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida