Jobb & karriär

Nätverk hjälper flyktingar med praktik i vården

Nätverk hjälper flyktingar med praktik i vården
Hussam Shihadeh tror att det med rätt åtgärder går att korta tiderna för att få svensk legitimation betydligt.

Nybildad förening ska underlätta för utländsk vårdpersonal att snabbare få jobb i Sverige.

När Hussam Shihadeh kom till Sverige från Syrien för 16 år sedan tog det honom ett och ett halvt år att få en tjänst som läkare. I dag är han överläkare inom geriatriken på Danderyds sjukhus i Stockholm.

– Jag fick mycket stöd och hjälp, både av min svärfar, av sfi-lärarna och andra. Därför gick det jättefort för mig att få jobb i Sverige. Nu vill jag vara med och hjälpa andra som kommer nya till Sverige, säger Hussam Shihadeh som varit med och bildat föreningen Framtida vårdpersonal.

Hittills har den lockat till sig cirka 220 aktiva medlemmar. I Facebookgruppen är de drygt 800, varav merparten kommer från Syrien.

Tanken är att de som redan har en sjukvårdsutbildning ska få hjälp att hitta rätt i den svenska byråkratin och få handledning på vägen till svensk legitimation. Via nätverket och enskilda medlemmars personliga engagemang hoppas de också kunna skapa praktikplatser som gör det lättare för nyanlända att ta till sig språket och få en insyn i hur svensk sjukvård fungerar.

De allra flesta som är med är läkare, tandläkare och apotekare, men några är biomedicinska analytiker och sjuksköterskor.

– När de kommer till Sverige får de en mindre chock över att det tar så lång tid att kunna få ett arbete här. Det tar ett år att få uppehållstillstånd. Först därefter kan de börja läsa svenska och gå de kurser som Socialstyrelsen kräver för att få svensk legitimation, vilket tar ytterligare ett par år. Om de hade fått börja läsa svenska från dag ett borde hela processen kunna gå på ett år, säger Hussam Shihadeh.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida