Dödlig epidemi

Nipahutbrott har skördat 13 liv – en var sjuksköterska

Nipahutbrott har skördat 13 liv – en var sjuksköterska
Läkare och släktingar skyddar sig noga när de begraver ett av offren för det senaste utbrottet av nipahvirus i sydvästra Indien. Foto: TT

På en månad har 13 personer i sydvästra Indien dött efter att ha blivit smittade av det relativt ovanliga nipahviruset. Ett av offren var en 31-årig sjuksköterska som misstänks ha fått sjukdomen efter att ha vårdat en smittad patient.

Hittills under maj månad har 116 fall av misstänkt smittade rapporterats och testats för nipahvirus i delstaten Kerala i sydvästra Indien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Av dem har 15 visat sig bära på viruset. Två vårdas fortfarande på sjukhus medan de övriga 13 har dött.

Sjuksköterska dog

Ett av offren är 31-årig indisk sjuksköterska som avled den 21 maj. Enligt The Times of India blev hon troligen smittad av en patient som bar på viruset.

Nipahviruset har fått sitt namn efter en by i Malaysia, där det första gången upptäcktes 1998. Enligt nyhetsbyrån AFP har mer än 260 människor i Malaysia, Bangladesh och Indien dött i olika utbrott sedan dess. Den vanligaste dödsorsaken är hjärninflammation.

Nipah är en så kallad zoonos, det vill säga ett virus som kan smitta både djur och människa.

Hittade döda fladdermöss

Fyra personer i en och samma familj dog av viruset. I närheten av dem hittades döda fladdermöss i en brunn. Alla tester som hittills gjorts på fladdermöss, getter, grisar och nötkreatur har dock visat sig vara negativa. Nyligen har man börjat genomföra tester på flyghundar, som tillhör släktet fladdermöss.

Det finns inget vaccin mot nipahvirus och inte heller något botande läkemedel. Behandlingen går ut på att lindra symtomen.

Det är fortfarande oklart hur nipahviruset smittar, men enligt Folkhälsomyndigheten har de som drabbats troligen fått i sig viruset via luftvägarna.

Världshälsoorganisationen, WHO, har listat nipah som en av åtta prioriterade sjukdomar som kan orsaka en global epidemi. Hittills har dock inga falla upptäckts utanför delstaten Kerala.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida