Nödrop från nattsjuksköterskorna i Sundsvall

Nödrop från nattsjuksköterskorna i Sundsvall
Ständiga överbeläggningar sliter hårt på personalen i Sundsvall. Arkivbild från Colourbox

Indragna vårdplatser, överbeläggningar och en ohållbar arbetssituation. Nu slår personalen på Sundsvalls sjukhus larm till Socialstyrelsen: Vi kan inte längre bedriva en trygg och säker vård. Hjälp oss!

14 september 2010

Nödropet kom på Socialstyrelsens fax från en nattsjuksköterska på avdelning 2 på Sundsvalls sjukhus i förra veckan. Sjuksköterskan får stöd från sina kollegor och från Eva Sulzer, skyddsombud på avdelningen och styrelseledamot för Vårdförbundet i Västernorrland.

– Det är helt riktigt att slå larm och jag hoppas att Socialstyrelsen gör en tillsyn här. Vi har tagit upp problemen gång på gång, men ingenting händer, säger Eva Sulzer.

Nästan konstant överbeläggning

Avdelning 2 är en hematologavdelning, men sedan en månad tillbaka tas även lungpatienter, framför allt lungcancerpatienter, emot. Det har inneburit att inte bara de 17 ordinarie platserna är belagda utan att det är en nästan konstant överbeläggning med en till tre patienter.

– Det är inte rimligt att ha två sjuksköterskor på upp till 20 patienter. Det skapar oro och olust för de sjuksköterskor som arbetar. De hinner knappt ta rast och vissa nätter hinner de inte sitta ner en minut under sina tio timmar långa arbetspass. Dessutom oroar de sig för patienternas säkerhet, säger Eva Sulzer.

Vårdförbundet har vid flera tillfällen påpekat att det inte går att ha så låg bemanning och Eva Sulzer är irriterad över att ingenting händer även om arbetsgivaren håller med om problemet.

Ingen permanent lösning

Sjuksköterskan Anette Nordin är enhetschef på avdelning 2. Hon säger att problemet är väl känt och att det har varit mycket överbeläggningar de senaste två veckorna.

– När vi ser att det kommer toppar försöker vi bemanna upp med undersköterskor, sen lyckas man inte alltid, men vi försöker lösa de akuta situationerna med extra personal.

Anette Nordin anser inte att det behövs mer personal alla nätter och därför är det inte aktuellt att se över bemanningen och ha fler sjuksköterskor mer permanent. Men hon håller med om att det är mycket tajt och att det inte finns någon luft i schemat.

– Men det gäller inte bara natten, det är tufft för dem som arbetar dag också.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida