Norsk sms-bombning av svenska sjuksköterskor

Norsk sms-bombning av svenska sjuksköterskor
Det pågår norsk sms-bombning av svenska sjuksköterskor. Arkivbild: Mostphotos

Norges största bemanningsföretag jagar svenska sjuksköterskor med norsk legitimation via mobilen.

Har du dina personuppgifter registrerade på det norska auktorisationskontoret? I så fall är det högst troligt att det norska bemanningsföretaget Helsenor har en direktlänk till din mobiltelefon.

Det märkte Martin Larsson, sjuksköterska på kirurgkliniken på centralsjukhuset i Karlstad, när han på tre dagar fick åtta sms till sin privata mobil med erbjudanden om lediga tjänster i Norge.

Han kände sig jagad.

– Det är irriterande med alla sms. Det stör. Företaget tar ingen hänsyn till mig och min vardag, säger han och berättar att många kolleger och vänner som också har sin legitimation godkänd i Norge delar hans uppfattning.

Ingår i strategin

Enligt Helsenors vd Svein Konstali är massutskick via sms en metod som företaget har använt sig av i tio år. Helsenor begär ut namn från auktorisationskontoret och letar sedan upp de svenska sjuksköterskornas mobilnummer på nätet. Men framför allt kontaktar Helsenor de sjuksköterskor som själva registerat sig hos företaget.  

– Vi gör det här för att hjälpa svenska sjuksköterskor med norsk auktorisering att få tillgång till alla jobbmöjligheter som finns i Norge, säger Svein Konstali.

Hård konkurrens

Att försöka nå så många som möjligt via sms – och att betala höga löner – är Svein Konstalis strategi för att lyckas bättre än sina konkurrenter, som satsat mer på att rekrytera sjuksköterskor via sociala medier som Facebook.

Vad säger du om att det finns sjuksköterskor som känner sig sms-bombade?

– Att de ska höra av sig till oss, genom att mejla eller ringa, och tala om att de inte vill ha några sms. Vi är måna om att endast nå dem som är intresserade av att jobba i Norge.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida