Sjuksköterskebrist

Sjuksköterskorna på akuten i Halmstad beordras ta nattpass

Sjuksköterskorna på akuten i Halmstad beordras ta nattpass
Vårdförbundets My Jönsson och huvudskyddsombudet Juliska Tot Wikström samtalar med de besvikna akutsjuksköterskorna Nina Uddstrand och Fredrik Bagge som tröttnat på den usla arbetsmiljön på akuten i Halmstad. Foto: Jari Välitalo

Under det senaste året har ett tiotal av de mest erfarna sjuksköterskorna sagt upp sig från akutmottagningen på Hallands sjukhus i Halmstad. Förutom att folk nu beordras in för att täcka tomma pass riskerar de även att få sina semestrar avbrutna. 

Till helgen har sju sjuksköterskor beordrats in för att täcka upp sex tomma pass på natten och ett kvällspass. De sjuksköterskor som finns på akuten i Halmstad räcker inte längre till.

– Det här är tydligen bara startskottet och nu känner vi att vi inte orkar mer. Vi i personalen har verkligen varit lojala och täckt upp för varandra under lång tid, men nu är vi körda i botten, säger sjuksköterskan Nina Uddstrand till Hallansposten.

Nina Uddstrand har arbetat på akuten i tio år, men berättar att hon liksom flera andra letar efter andra jobb och att hon i princip är beredd att ta vad som helst.

– Egentligen vill jag vara kvar, men arbetsgivaren har tagit bort all arbetsglädje, säger hon.

Camilla Tellström som är ordförande i Vårdförbundets avdelning i Halland berättar för Vårdfokus att det nu pratas om massuppsägningar på akuten.

– De vill inte vara kvar under de förhållanden som råder. Redan förra sommaren tog vi upp en seriös diskussion med ledningen om hur arbetsmiljön skulle kunna förbättras, både på sjukhuset i Halmstad och i Varberg. Förhandlingarna gick bra till en början. Sen strandade de och nu är det helt dött, säger hon.

”Högre chefer lyssnar inte”

Hon berättar att första linjens chefer har lyssnat på personalen men längre upp i hierarkin händer det ingenting.

– Sjukhuschefen, som säger att det trots sjuksköterskebristen är en patientsäker arbetsplats, har inte ens besökt personalen på akuten. Det har inte verksamhetschefen heller. Så hur de kan uttala sig om patientsäkerheten är för mig en gåta, säger Camilla Tellström.

Camilla Tellström är ordförande i Vårdförbundets avdelning i Halland. Foto: Ulf Huett

Just nu anser personalen att det är alldeles för många patienter i förhållande till antalet anställda. De har begärt bättre villkor i form av högre lön och hållbara arbetstider, men upplever att ingen bland cheferna ovanför första linjens chefer lyssnar på dem eller ens har insett problematiken.

”Andra ågärder inte prövade”

Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren i exceptionella fall beordra in personal.

– Men då ska alla andra åtgärder vara prövade, och det är de inte. Ingen på de andra klinikerna har tillfrågats om att hjälpa till på akuten. Dessutom är det här bekymmer som vi tog upp i en arbetsmiljöanmälan redan under förra sommaren men som det inte hänt någonting med, säger Camilla Tellström.

 Nästa steg, säger hon, är att koppla in Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om inga radikala förändringar snart sker.

40 obemannade sommarpass

I sommar saknas personal till ett 40-tal arbetspass. Enligt Camilla Tellström finns det risk för att de som hunnit gå på semester kan bli beordrade tillbaka till jobbet. Arbetsdomstolen slog nyligen fast att Vrinnevisjukhuset i Norrköping inte hade gjort fel när de för några år sedan tvingade ett antal barnmorskor att flytta eller dela upp  redan beviljade semestrar.

Förra sommaren fick de sjuksköterskor på akuten i Halmstad som frivilligt gick in och tog extrapass under sommaren 600 kronor i extra ersättning. I år är den moroten borttagen.

– Från Vårdförbundets sida tycker vi inte att man ska sälja en dålig arbetsmiljö. Det jag föreslagit för arbetsgivaren är att man för varje extrapass under sommaren ska kompenseras med att få ytterligare tre semesterdagar med garanterad ledighet de dagarna. Det sa arbetsgivaren blankt nej till.

Arbetsgivaren har svårt att se vad de skulle ha kunnat göra annorlunda. I en artikel i Hallandsposten säger den tillförordnade områdeschefen Eva Osvald Gustafsson att de använder de verktyg som arbetsgivaren har, men att hon hoppas slippa bryta semestern för någon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida