specialistutbildning

Nu införs AST i Örebro

Nu införs AST i Örebro
- Det här känns riktigt roligt, säger Sahra Strandberg, ordförande för Vårdförbundet avdelning Örebro.

Vårdförbundet har tecknat kollektivavtal om akademisk specialisttjänstgöring med regionen. Till hösten kommer 45 sjuksköterskor att kunna specialistutbilda sig med full lön.

– Äntligen, säger Sahra Strandberg, ordförande för Vårdförbundet i Örebro.

Redan 2014 skrevs en avsiktsförklaring med de politiska partierna om att AST skulle införas, men sen tog det stopp när avtalet skulle tas fram av regionens tjänstemän.

– Vi har fått höra att SKL, Sveriges kommuner och landsting, har varit emot kollektivavtal när det gäller AST och det hela har skjutits fram gång på gång, berättar Sahra Strandberg.

Varför är det så viktigt med kollektivavtal för AST?

– Ett kollektivavtal har en status som gör överenskommelsen mycket säkrare. Ett kollektivavtal kan man inte bara frångå hur som helst och dessutom ger det de som specialistutbildar sig mycket bättre villkor.

Fastlåsta i tre år

Region Örebro har redan tidigare haft utbildningstjänster där den som specialistutbildar sig får full lön, men med ett kontrakt som binder sjuksköterskan till arbetsplatsen i tre år.

– Det har ställt till så mycket problem och vi har fått så mycket frågor från medlemmar som varit fastlåsta i detta. Även det försvinner när AST införs.

45 tjänster i höst

Redan till hösten kommer 45 sjuksköterskor att få specialistutbilda sig inom ramen för det nya AST-avtalet. Politikerna i Örebro har lovat att avsätta pengar för att 100 sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig under den här mandatperioden. Ett mål som kommer att uppnås med råge, tror Sahra Strandberg.

– Vi har det så tufft och så stora problem inom vården, men det här känns riktigt roligt, säger Sahra Strandberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida