Nu testas ljusets betydelse i psykiatrin
Går det att underlätta för patienter inom psykiatrin med hjälp av ljussättningen? Det undrade personalen på psykosavdelning 2 vid Norrlands universitetssjukhus som nu prövar en ny sorts ljussättning i vårdmiljön.
Tester med artificiellt dagsljus har tidigare gett positiva effekter i vårdmiljöer. Som Vårdfokus skrivit om har bland annat intensivvårdsavdelningar prövat att reglera ljuset för att hjälpa patienterna att normalisera dygnsvilan. För patienter inom psykiatrin är erfarenheterna däremot begränsade.
Nytt ljus
Det ska det snart bli ändring på. Den 1 juni flyttar personal och patienter på avdelning 2 vid Norrlands universitetssjukhus in i nyrenoverade lokaler. Avdelningen bedriver psykosvård och tar emot patienter med schizofreni, depression, ångest, bipolär sjukdom och beteendestörningar.
Efter ett omfattande förändringsarbete är det mesta annorlunda – från arbetsmetoder till mötesplatser, möjlighet till sysselsättning, design och ljusmiljö. Här finns bland annat en ljusmiljö som stödjer patientens biologiska dygnsrytm, så kallade Heal-well-ljus. Ljuset sprids från taket jämnt utöver hela rummet, till skillnad från ljus utifrån som kan skapa mörka hörn.
– Morgonljuset är mer blåtonat, dagsljuset skarpare vitt och kvällsljuset mer aprikosfärgat. Med det vill vi ge patienterna en ljusboost och samtidigt får vi som jobbar här en bättre arbetsmiljö, förklarar Sara Oscarsson Hannuksela, projektledare i psykiatrin och biträdande verksamhetschef, i ett pressmeddelande.
Korta vårdtiderna
Hon menar att vid psykisk ohälsa sätts dygnsrytmen ur spel. Ett första steg för balans kan vara att öka exponeringen för ljus på dagen och minska den när solen gått ner.
Den nya vårdmiljön och det nya arbetssättet är resultatet av ett utvecklingsprojekt mellan landstinget i Västerbotten och teknikföretaget Philips. Effekterna av projektet kommer att utvärderas efter hand och målet är, enligt pressmeddelandet, att korta vårdtiderna och minska återinläggningar för patienterna.