It i vården

Ny teknik visar exakt var den hjälpsökande är

Ny teknik visar exakt var den hjälpsökande är
SOS Alarm utvecklar just nu funktioner för att kunna se exakt var en hjälpsökande ringer ifrån med sin mobiltelefon. Arkivbild: Mostphotos

Ibland händer det att ambulansen inte hittar fram till den adress där den skadade befinner sig. Därför utvecklar SOS Alarm just nu ett system som innebär att när en hjälpsökande ringer 112 skickas automatiskt ett sms med GPS-position till SOS-operatören.

”Skickade ambulansen till fel stad – patienten avled” ”Ambulansen körde fel – hennes man dog i väntan på hjälp” ”Ambulans körde fel flera gånger” ”Ambulanser hittar inte”

Rubriker som ovan är inte ovanliga i svenska massmedier. Då och då händer det att ambulanspersonalen inte hittar för att de inte vet exakt var personen som ringt nödsamtalet 112 befinner sig.

Positionen osäker

Om någon ringer från en mobiltelefons ser SOS-operatören i dag bara på ett ungefär var den uppringande personen befinner sig. Positionsbestämningen baseras nämligen på var den närmaste mobilmasten finns, vilket innebär att den skadade eller svårt sjuka personen kan finnas inom en radie på flera kilometer runt masten.

Det vill SOS Alarm ändra på. Därför utvecklar företaget nu funktioner som ska göra det lättare att i stort sett exakt se var en hjälpsökande ringer ifrån med sin mobiltelefon.

En teknik som prövas är AML, Advanced mobile location. När en hjälpsökande ringer 112 skickas automatiskt ett sms med GPS-positionen till SOS-operatören. Tekniken kan spara värdefull tid i de fall där det inte finns en exakt adress, eller när personen som ringer inte känner till den.

Kan införas i år

– Vid allvarliga olyckor och sjukdomsfall kan det hänga på sekunder att hjälpen kommer fram i tid. Med en bättre mobilpositionering sparar vi ögonblick som kan rädda liv, säger SOS Alarms vd Maria Khorsand i ett pressmeddelande.

SOS Alarm är beroende av att mobiltillverkarna bygger in AML-funktionen i telefonerna. Enligt pressmeddelandet har de flesta ställt sig positiva till idén och SOS Alarm räknar med att kunna införa AML-funktionen under året.

En kompletterande lösning är mobilpositionering via webblänk. Då skickar SOS-operatören ett sms med en länk till den som ringer, som i sin tur får godkänna att mobilens GPS-position skickas tillbaka till SOS-operatören som då kan se den i sin digitala karta.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida