arbetsmiljö

Nyexaminerade fick inte stöd

Nyexaminerade fick inte stöd
Sommaren har varit tung för personalen vid medicinavdelningarna på Piteå älvdals sjukhus. Foto: Region Norrbotten

Hög arbetsbelastning och nya sjuksköterskor som har tvingats arbeta för självständigt. Sommaren har varit tuff på medicinavdelningarna vid sjukhuset i Piteå — och nu slutar åtta av sjuksköterskorna.

Stress och otrygg arbetsmiljö har bidragit till att åtta sjuksköterskor lämnat medicinavdelningarna vid Piteå älvdals sjukhus de senaste månaderna, skriver Piteå-Tidningen.

– Det har varit många nya sjuksköterskor, nyutexaminerade från skolan som inte fått det stöd de borde. De har fått stå ensamma med patienter och det har skapat otrygghet, säger Erica Ohlsson, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, till tidningen.

Förra veckan hölls ett samverkansmöte mellan facket och arbetsgivaren då det diskuterades vad som kan göras åt arbetsmiljön. Verksamhetschefen Sofie Altenburg är medveten om de problem som finns. Även om inte alla åtta slutar på grund av stressen så ser hon att det behövs åtgärder på både kort och lång sikt för att åtgärda personalbristen och bristen på vårdplatser.

– Vi tar medarbetarnas arbetsmiljö på stort allvar. Att inte orka jobba ger en röd signal, säger hon till Piteå-Tidningen.

Att nyexaminerade tvingades arbeta för självständigt under sommaren ser hon som ytterst olyckligt.

– Man kan inte begära att de ska kunna hantera alla situationer, men tyvärr blev det så, säger Sofie Altenburg till Piteå-Tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida