Första lönen

Nyexaminerade missnöjda med chefernas bemötande

Nyexaminerade missnöjda med chefernas bemötande
Hanna Johansson har precis börjat jobba som sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. Foto: Privat

På endast en av åtta anställningsintervjuer kände sig nyblivna sjuksköterskan Hanna Johansson extra sedd och professionellt bemött. Hon tog jobbet - trots erbjudande om högre lön på andra arbetsplatser.

23 juni 2016

Nyutexaminerade Hanna Johansson sökte åtta jobb inför sommaren. En av intervjuerna stack ut ifrån de andra.

– Det var den absolut mest personliga intervjun, där jag fick en känsla av att de var genuint intresserade av mig som person och om jag var kvalificerad för avdelningen och personalgruppen, säger hon.

Chefen ställde personliga frågor, undrade hur hon reagerar i olika situationer och vad hon skrev om i sin C-uppsats. Hennes löneanspråk skrevs ner på en lapp, utan höjda ögonbryn eller kommentarer om hur högt det var. Chefen bad helt enkelt att få återkomma om lönen.

Första intrycket

Precis som Hanna Johansson har många nyutexaminerade samlat på sig erfarenheter från flera olika anställningsintervjuer när de sökt sina första riktiga jobb inför sommaren. Att chefens bemötande är viktigt och ett första intryck av arbetsplatsen framgår av Vårdfokus första-lönen-enkät, som nyutexaminerade svarat på under våren.

I fältet för fria kommentarer finns många beskrivningar av hur jobbintervjuer och löneförhandlingar gått till.

Så här skriver till en sjuksköterska från Linköping:

”Jag fick erbjudande om jobb från fyra avdelningar. Råkade säga en av dom, och då ringde chefen till den avdelningen för att höra hur hon satte min lön. Blev väldigt arg och ledsen så klart.”

Svårt att förhandla

En sjuksköterska från Skövde tyckte inte att det gavs rätt förutsättningar att förhandla om lönen:

”Jag fick ingen bra chans att löneförhandla då vi endast fick göra detta på telefon. Vår chef avsatte inga tider för detta. Katastrofalt dåligt.”

Men den vanligaste erfarenheten som många nyutexaminerade delar, och är upprörda över, är att de inte fått löneförhandla alls.

”Jag gick på fyra intervjuer inom landstiget Västmanland och alla gav motargumentet i löneförhandlingen att alla avdelningar kommit fram till en gemensam ingångslön för att minska konkurrensen”, skriver en sjuksköterska från Västerås.

Respektfullt bemötande

Även om du inte får din drömlön och trots att utrymmet för förhandling är litet så är det viktigt att i alla fall få chansen att diskutera sin lön, tycker Hanna Johansson.

– Då känner du att du är viktig och har inflytande över ditt arbetsliv.

Hon och hennes före detta kurskamrater har pratat mycket med varandra om sina erfarenheter från anställningsintervjuer och chefers bemötande, som tillsammans med lönen, betyder mycket för om du vill ha jobbet eller inte, tycker Hanna Johansson.

Hon har före detta kurskamrater som kommit till intervjuer där chefen inte ens har läst ansökan eller CV:n. En chef berättade öppet under en anställningsintervju att ”jag är chef bara för det att ingen annan vill vara det”.

– Då får du ju direkt en känsla av att det här är ett ställe där ingen vill vara, säger Hanna Johansson.

Intresserad och professionell

I sommar jobbar hon på en gyntumör-kirurgavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, den arbetsplats där hon fick bäst bemötande vid anställningsintervjun.

Lönen lyckades hon förhandla upp till sin egen miniminivå. Att hon blev erbjuden mer på två andra arbetsplatser vägde inte över det positiva första intrycket som hon fick av ett professionellt, personligt och intresserat bemötande.

– Jag blev glad och gick därifrån och kände ’här vill jag vara’, säger hon.

Om du vill veta mer om var nya sjuksköterskor får bäst betalt, ta en titt på Vårdfokus första-lönen-karta som du hittar här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida