Lex Maria

Nyfödd bebis kollapsade av svält

Nyfödd bebis kollapsade av svält

Trots att mamman flera gånger påtalade att det nyfödda barnet kändes missnöjt och inte fick i sig tillräckligt med mjölk skrevs familjen ut efter 35 timmar på BB. Fem timmar efter hemkomsten kollapsade barnet av svält.

Föräldrarna fick påbörja livräddning, enligt en lex Maria-anmälan som Sahlgrenska universitetssjukhuset har gjort, och ringde ambulansen.

Blodsockervärdet var då så lågt att det inte gick att mäta. Barnet vårdades i fem dagar på sjukhus. Risk fanns för allvarlig hjärnskada eller död på grund av det låga blodsockret. Utredningen har inte visat någon annan orsak till kollapsen än svält, noteras det i anmälningen.

Dragit lärdom

Barnet överlevde och vid elva månaders ålder ser barnet ut att utvecklas normalt.

– En lärdom vi har dragit av utredningen är att vara extra observant efter traumatiska födslar då man kan misstänka sådana här svårigheter, säger chefläkare Jerker Isacson vid Sahlgrenska, till Nyhetsbyrån Siren.

Skrevs ut av olegitimerad

Det var en olegitimerad läkare som antecknade att barnet var ”utan anmärkning” efter 35 timmars vård. Kvinnan hade då inte särskilt påpekat sin oro eftersom hon trodde att läkaren hade fått veta om den. Hennes oro hade dock inte dokumenterats i journalen.

– En mer erfaren läkare hade kanske fångat upp signalerna. Neonatalavdelningen har sedan händelsen infört rutinen att alltid ha en legitimerad läkare närvarande vid de här undersökningarna, säger Jerker Isacson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida