Nytt avtal för statligt anställda medlemmar i Vårdförbundet
![Nytt avtal för statligt anställda medlemmar i Vårdförbundet](https://www.vardfokus.se/wp-content/uploads/vfimages/acf16f5d341f4c7b9e131c6dd0d2ea7a/e0572d7a37bd4379aa234763e6e64ae5.jpg)
Vårdförbundets medlemmar som jobbar inom staten får 6,5 procent i löneutrymme under kommande tre år. Samtidigt förbättras villkoren vid arbetsskada och tjänstepensionen för föräldralediga. Det står klart när den sista stora avtalsrörelsen i år avslutades.
Förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O, som omfattar nio fackförbund inom statlig sektor som tillsammans organiserar cirka 100 000 anställda, har i dag tecknat ett nytt avtal med Arbetsgivarverket. Det blir löneökningar på minst 6,5 procent, generellt för kollektivet, under tre års tid. För individen kan löneökningen bli både större och mindre.
Det nya avtalet gäller från och med den 1 oktober 2017 och omfattar ungefär 1 000 medlemmar i Vårdförbundet som är statligt anställda. De jobbar bland annat på Inspektionen för vård och omsorg, Försvarsmakten och inom Kriminalvården.
Nöjd med avtalet
Det är fackförbundet ST som har suttit vid förhandlingsbordet för Vårdförbundets räkning. Förbundets förhandlingschef Annelie Söderberg är nöjd med resultatet.
– Det är motsvarande vad man har fått inom industrin, man har alltså valt att följa märket. Inom vårt stora avtalsområde så har vi inga siffersatta avtal, och där har vi haft genomsnittliga löneökningar på omkring fyra procent per år. Men även inom det statliga avtalet finns det en löneglidning, det vill säga att man oftast får mer än vad märket säger. Vi har sett att våra medlemmar inom staten har haft en god löneutveckling, även om vi har kunnat skönja att den flackade av under förra året, säger hon.
Ändringar i tjänstepension
Avtalet innehåller ytterligare positiva saker, framhåller Annelie Söderberg. De som går på pensionsavtalets avdelning två får rätt till pensionsintjänande även vid föräldraledighet och tillfällig vård av barn.
Den andra glada nyheten är att personskadeavtalet har förbättrats. För att få ersättning behövde du tidigare kunna påvisa att det var arbetsgivarens fel att en skada uppstått. Dessutom fick man ersättning först efter 14 dagars sjukskrivning.
– Ett stort problem där var att man kan ha kostnader utan att vara sjukskriven, exempelvis i form av läkarbesök eller om ens glasögon gått sönder. Nu räcker det med att en skada har uppstått på arbetsplatsen, oavsett vems fel det är, och att man har haft kostnader för att man ska få ersättning, säger Annelie Söderberg.