operationssjukvård

Operationssjuksköterska – och innovatör

Operationssjuksköterska – och innovatör
Karin Klarins uppfinning används nu inom landsting och regioner i Sverige. Foto: Linn Johansson/Västerbottens läns landsting.

Karin Klarin, som är operationssjuksköterska vid Norrlands universitetssjukhus, har tagit fram en ny sorts drapering som skyddar patientens öra vid operationer.

6 augusti 2018

Det hela började redan för fem år sedan när Karin Klarin fick en idé som skulle kunna minska infektionsrisken vid operationer.

? Jag var irriterad på grund av den klädning som vi använder då vi lägger snitt nära örat, den fungerade inte optimalt. Den var klumpig och det fanns risk för vikskador på patientens öra, berättar Karin Klarin i ett nyhetsbrev från Västerbottens landsting.

Stöd från landstinget

Hon funderade länge på hur hon skulle kunna lösa problemet. Med olika material och former klippte och klistrade hon ihop en prototyp på en ny sorts drapering. Karin Klarin hade god hjälp av att hon även har en utbildning som konfektionstekniker, men vad skulle hon göra med prototypen när den väl var klar?

Lösningen blev Innovationssluss Västerbotten som hjälper anställda inom vården att förverkliga sina idéer till färdig produkt eller tjänst.

? Jag tog fram ett prototyphuvud med ett öra för att bättre kunna visa hur min produkt var tänkt att fungera och presenterade idén för ett evalueringsråd som tyckte att det var värt att arbeta vidare med.

En lång väg

Med hjälp av ekonomiskt bidrag kunde hon fortsätta utveckla sin produkt som fick namnet ”ear isolation drape”. Nu finns den ute på marknaden, men det har varit en lång väg dit.

Karin Klarin har startat ett företag, hon har letat tillverkare, slutit avtal, gjort en hemsida, sökt CE-märkning, testat produkten ute i verkligheten och till sist fått den godkänd.

– Det känns bra att jag kan använda min egen produkt i arbetet efter allt hårt slit. Nu behöver jag inte vara irriterad längre! Men arbetet är inte slut här, jag kommer att utvärdera och utveckla min produkt löpande för att den alltid ska hålla bra kvalitet och funktion, säger Karin Klarin.

Och så har hon en del nya idéer på gång…

– Ja, jag har faktiskt två idéer på lager men just nu räcker min tid och energi bara till mitt jobb på Nus och arbetet kring min produkt. Så framtiden får utvisa vad det blir av de idéerna, säger Karin Klarin, som 2014 tilldelades Region Västerbottens innovationspris.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida