Ambulansolycka

Patient avled efter ambulanskrock

I helgen krockade en ambulans med två bilar utanför Jönköping. Bak i ambulansen vårdades en patient av en ambulanssjuksköterska. Patienten avled efter krocken. Om det berodde på olyckan eller på patientens sjukdom utreds av polisen.

28 oktober 2019

– Vi har pratat med ambulanssjukvårdaren och ambulanssjuksköterskan. Det är klart att det har varit omtumlande för dem att ha varit med om en sådan här händelse, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för ambulansen i Region Jönköpings län.

Prio 1-körning

Olyckan inträffade i lördags förmiddag när ambulanspersonalen var på väg till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping med en svårt sjuk prio 1-patient. På länsväg 195 mellan Bankeryd och Habo krockade ambulansen av okänd anledning med två personbilar.

Tre personer fick föras till sjukhus: patienten, ambulanssjukvårdaren och ambulanssjuksköterskan. Ytterligare fyra personer var inblandade i olyckan, dock utan att behöva sjukhusvård.

Senare på eftermiddagen meddelade polisen att patienten hade avlidit.

Hur olyckan gick till säger sig varken Thomas Johansson eller polisen känna till.

Läs också: Dålig kunskap om ambulansolyckor

Polisutredning inledd

Ambulansen har inlett en internutredning och polisen har upprättat två anmälningar med anledning av olyckan. En av dem gäller vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada, den andra vållande till annans död. Den senare anmälan ska ge svar på om dödsfallet berodde på sjukdom eller skador till följd av trafikolyckan.

– För att utreda det krävs en rättsmedicinsk undersökning. Så det kommer dröja innan vi får något definitivt svar på den frågan, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Varför patienten kördes i ambulans är belagt med sekretess.

Ingen person är i nuläget delgiven någon misstanke från polisens sida. Först ska omständigheterna kring olyckan utredas.

Ambulanspersonalen utskrivna

Ambulanssjukvårdaren som körde ambulansen fick tas ut med så kallat säkert uttag för att inte riskera nack- eller ryggskador. Vilken typ av skador de båda ambulansmedarbetarna ådrog sig vill verksamhetschefen Thomas Johansson dock inte uttala sig om med tanke på sekretessen. Men båda är utskrivna från sjukhuset, vilket kan tolkas som att de inte ådrog sig några allvarligare skador.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida