Operationspersonal kräver säkrare hantering av formalin
Personalen på operationsavdelningen vid Länssjukhuset i Kalmar har länge klagat över de besvär som hanteringen av kroppsdelar som förvaras i formalin orsakar dem. I en arbetsmiljöanmälan till sjukhuschefen kräver de nu att riskerna minimeras.
Utspädd formalinlösning används för fixering och konservering av framför allt inre organ som avlägsnas vid operativa ingrepp, för att senare kunna undersökas på patologen.
Formalin är starkt slemhinneirriterande och kan framkalla överkänslighetsreaktioner. Sedan 1991 finns det också med på Kemikalieinspektionens lista över cancerframkallande ämnen.
I det preparatrum som finns på operationsenheten i Kalmar anser personalen att det inte ges möjligheter att arbeta säkert med organ som förvaras i formalin.
Häller och blaskar
– Trots att det är cancerogent står vi och häller och blaskar med det här ämnet. Visserligen ska man ha visir, men det skvätter. På en del avdelningar har man det på flaskor, vi har kranar som läcker, säger Sofia Lundberg som är lokalt skyddsombud för Vårdförbundet.
Tarmar kräver stort utrymme och ska enligt rutinerna ligga i formalin i 24 timmar innan det skickas i väg till patologen. Enligt Sofia Lundberg har massor av avvikelserapporter skrivits av personal som drabbats av andnöd och rinnande ögon i samband med att de hällt av formalinet som tarmarna ligger i för att byta till nytt. Personligen har Sofia Lundberg fått formalin i ögat vid ett tillfälle.
– Problemet är att vi inte har några slutna system för hanteringen av formalin, vi blir väldigt exponerade när vi ska tappa upp och hälla av det, säger Sofia Lundberg som i en arbetsmiljöanmälan till sjukhuschefen begär att de ska få en dragbänk med plexiglasskydd som går ända upp till taket.
Behöver större ytor
Vid hanteringen av större preparat, exempelvis tarmar, behövs det också större avställningsytor med ordentlig ventilation. I dag är det ofta så många preparat som hanteras på en och samma gång att det inte finns någon plats kvar vid dragbänken eftersom där är fullt.
– Vi har påtalat det här problemet i många år – med de som byggt lokalerna, arbetsmiljöingenjörer och våra chefer – utan att riktigt ha kommit någonstans. Vi har cheferna med oss men med brevet till sjukhuschefen hoppas vi att frågan ska få ordentlig fart.