pristagare

Engagerad bröstsjuksköterska prisas

Engagerad bröstsjuksköterska prisas
Lotta Eklund tillsammans med Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i BRO.

Lotta Eklunds engagemang och medkänsla för patienter med bröstcancer gav henne utmärkelsen "årets bröstsjuksköterska".  

16 november 2015

Priset som årets bröstsjuksköterska går till Lotta Eklund, tidigare bröstsjuksköterska på Radiumhemmet vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm men sedan i somras på Christinaklinikens bröstmottagning vid Sophiahemmet.

– Det känns fantastiskt roligt att få ta emot detta pris, säger Lotta Eklund. Det är ett bevis på att vi bröstsjuksköterskor gör en viktig insats och att vårt arbete uppskattas.

Motiveringen lyder: ”Lotta är trygg, stabil och empatisk och hon ser till patientens individuella behov. Hon gör det där lilla extra som betyder så mycket för en patient i den utsatta situation man är i när man genomgår sin bröstcancerbehandling.”

Priset är 10 000 kronor till Bröstcancerfonden, i mottagarens namn. Det har instiftats av Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, i samarbete med läkemedelsföretaget Novartis för att uppmärksamma bröstsjuksköterskornas viktiga arbete.

Medicinsk lymfterapeut

BRO har även delat ut ett pris till Helena Janlöv-Remnerud, sjuksköterska och medicinsk lymfterapeut för ”sin förmåga att hjälpa bröstcancerpatienter att klara vardagen trots lymföden och för att alltid åstadkomma ett gott behandlingsresultat”.

Hon är efterfrågad för sin djupa kunskap och håller årligen en lång rad föreläsningar där hon betonar vikten av att patienterna gör egna övningar för att komplettera behandlingen av en medicinsk lymfterapeut.

– När patienter förstår hur lymfsystemet fungerar kommer de med viktig feedback om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är patienterna som hjälpt mig att hela tiden utveckla behandlingen, förklarar Helena Janlöv-Remnerud.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida