Problemen i Vadstena allt mer akuta

I dag lämnar Vårdförbundet in en anmälan till Arbetsmiljöverket om de stora arbetsmiljöproblemen i Vadstena kommun. Något måste snabbt göras åt de akuta problemen innan situationen förvärras, anser förbundet.

– Förra fredagen gick två av våra medlemmar gråtande hem från jobbet, de orkar inte mer, berättar huvudskyddsombudet Patrizia Bjerkegren.

Bristande ledarskap, hög arbetsbelastning, omorganisationer och obefintligt arbetsmiljöarbete är en del i den långa raden av problem som de anställda upplever.

Av de tio anställda sjuksköterskorna i kommunens tjänst har två tagit tjänstledigt för att pröva andra jobb, en har bett att om att få gå i pension i förtid och flera är på gränsen till sjukskrivningar för att de inte orkar med arbetssituationen.

Samtidigt har kommunen svårt att rekrytera nya sjuksköterskor för att ersätta de som försvinner.

– Läget är akut och tyvärr har kommunen inte presenterat några åtgärder för att få något att hända nu, säger Patrizia Bjerkegren.

I fredags hade Vårdförbundet ett möte med kommunen och enligt Patrizia Bjerkegren presenterades flera åtgärder som visar att det finns en vilja till förändring långsiktigt.

Socialchefen Tina Andersson gav en skriftlig kommentar efter mötet som hon beskrev som konstruktivt och framåtsyftande. Hon uppgav också att arbetsgivaren har redovisat en handlingsplan inom de områden som diskuterades vid föregående möte i februari.

Men Vårdförbundet saknar alltså förslag som snabbt löser de akuta problemen och lämnar därför in en anmälan till Arbetsmiljöverket i dag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida