Protesterade för högre ingångslön

Studenterna i Stockholm fortsätter sin löneprotest. I går hölls en manifestation på Södermalmstorg där ett par hundra blivande sjuksköterskor skanderade: "Våga vägra under 24 000". Att en verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset tycker att de valt fel bransch gör dem knappast mindre upprörda.

I den mörka decemberkvällen slöt sjuksköterskestudenterna upp med facklor för att protestera mot låga löner. Erfarna kolleger gav sitt stöd. ”Låga ingångslöner är ett sätt att hålla ner alla lönerna i vården”, sa en. Och en av deras före detta lärare sa: ”Alla erkännanden om vilket viktigt jobb sjuksköterskor gör har inte något värde om det inte visar sig i lönekuveret”.

”Valt fel bransch”

En av dem som också talade under manifestationen var Jon Gunnarsson Ruthman. Han har sagt upp sig från Karolinska universitetssjukhuset och i dag citerar Dagens Nyheter ett utdrag ur ett veckobrev till personalen från verksamhetschefen på Karolinskas akutenhet: ”Den som ägnar sig åt vårdyrken i första hand för att tjäna pengar har valt fel bransch och kan med fördel arbeta på ställen där det är pengar som räknas mest”.

Jon Gunnarsson Ruthman hade arbetat som sjuksköterska i ett och ett halvt år på akuten på Karolinska universitetssjukhuset när han fick nog. ”Det här är inte lätt”, sa han vid manifestationen.

– Jag fick 20  500 kronor när jag började, och vid den senaste lönerevisionen blev jag erbjuden 21 500 – då sa jag upp mig. Eftersom jag blev så upprörd erbjöd cheferna en tusenlapp till, men jag nöjde mig inte med det, sa han.

Han har blivit kallad till ett möte med personalansvariga i nästa vecka, och har ombetts att ta med sig fackliga förtroendevalda.

”Ta inte skit”

– Det här synliggör en större generell syn på vårt yrke. Jag uppmanar er: Ta inte skit. Ställ krav. Och hugg inte varandra i ryggen. Ta inte jobb för en lön under 24 000, sa Jon Gunnarsson Ruthman och fick ett rungande bifall till svar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida