Rebecca prisas för smart idé

Rebecca prisas för smart idé
Rebecca Eriksson. Foto: Fanny Enström

En eltandborste som larmar om den inte använts på ett dygn har gett sjuksköterskestudenten Rebecca Eriksson ett fint pris och 50 000 kronor.

Rebecca Eriksson har alltid gillat att tänka ut lösningar på olika problem, men det här är första gången som hon kommit på en konkret uppfinning för vården.

?Idén till specialdesignade eltandborsten för personer med demenssjukdom fick Rebecca Eriksson när hon gjorde verksamhetsförlagd utbildning inom hemsjukvården som sjuksköterskestudent. Där träffade hon en äldre patient som besvärades av tandvärk.?

— Jag frågade henne när hon hade borstat tänderna senast. Det kunde hon inte svara på eftersom hon hade begynnande demens. Personalen visste inte heller. Då förstod jag att munvården ofta blir eftersatt i hemsjukvården.??

Rebecca Eriksson hade tidigare, via sin mamma som är distriktssköterska, hört talas om att det i en del apodossystem finns ett chip i läkemedelspåsen som registrerar när den inte öppnas vid rätt tidpunkt. Hon tänkte att det borde gå att ordna en liknade funktion på en tandborste.??

Lösningen blev en eltandborste som larmar om den inte används på 24 timmar. Larmet ska gå både till patienten själv och till vårdgivaren via en app i mobilen. På så sätt blir det lättare att stötta och hjälpa patienten med munvården. Dessutom ska tandborsten få ett greppvänligt handtag och ett mjukt borstskaft anpassat efter äldre, sköra patienters behov.??

I slutet  av december fick Rebecca Eriksson veta att hon kommer att prisas för sitt nytänkande med Queen Silvia nursing award, ett pris som delas ut årligen till en sjuksköterskestudent som på något sätt bidrar till utveckling av demensvården. I år sker prisutdelningen den 19 april.

?Utöver prissumman på 50 000 kronor får Rebecca Eriksson ett så kallat internship med möjlighet att delta i flera vårdkonferenser både i Sverige och utomlands. Här ser hon möjligheter till att kunna gå vidare med sin idé och hitta tekniska lösningar och samarbetspartners.

?— Förhoppningsvis kommer jag att hitta någon som kan hjälpa mig med att utveckla den här produkten, säger hon till Vårdfokus.??

Till sommaren tar Rebecca Eriksson sin sjuksköterskeexamen vid Röda korsets högskola i Stockholm. I framtiden vill hon fortsätta att driva utvecklingsfrågor i vården. Just nu arbetar hon extra som undersköterska på en medicinsk akutvårdsavdelning och trivs väldigt bra.

?— Det finns säkert en massa saker som kan utvecklas här också, säger hon innan hon går på ett nytt kvällspass på avdelningen. ?

Idéerna som vunnit tidigare:

?2016: en app som kan överbrygga språkhinder.

?2015: ett kompetenskörkort för personal i äldrevården.?

2014: en smaksatt produkt att ge i samband med sondmatning för att öka livskvaliteten för äldre och strokepatienter.?

2013: en internetbaserad förening där äldre- och demensvård kan diskuteras.

?Priset Queen Silvia nursing award instiftades 2013 för att uppmuntra sjuksköterskestudenter att utforma idéer för framtidens äldrevård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida