Utredda fall

Riskerade förlora benet efter sjuksköterskemiss

Den äldre kvinnan hade fått det ena benet amputerat på grund av kallbrand. När personalen uppmärksammade sjuksköterskan på att det smärtade i det andra benet valde hon att inte agera. Tack vare kvinnans barnbarn kunde dock benet räddas.

Barnbarnet arbetade som undersköterska på samma servicehus där hennes farmor i 90-årsåldern bodde. I ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beskriver hon utförligt hur farmodern på grund av sjuksköterskors nonchalans inte bara hade förlorat ett ben under sin tid på boendet, utan också var nära att mista det andra.

Det tog enligt undersköterskan flera månader innan någon tog hennes farmors problem med det första benet på allvar. Hon hade halkat och ramlat på grund av smärtor. Foten var blå och kall och efter en tid fick hon ett sår på hälen.

”Nonchalerade symtomen”

Enligt barnbarnet nonchalerades symtomen av sjuksköterskorna på boendet, men även av en läkare som hade undersökt farmodern. Först när undersköterskans pappa sade ifrån på skarpen hände något, vilket slutade med amputation.

När det hade gått drygt tio månader märkte personalen att kvinnan började få ont i den friska foten. De kontaktade en sjuksköterska, som dock dröjde med att komma. När barnbarnet gick in till sin farmor och tog av strumpan var fotsulan lila och foten iskall. Enligt personalen hade det inte sett ut så bara en timma tidigare.

Undersköterskan gick därför in till sjuksköterskan som lovade att besöka hennes farmor. Efter besöket förklarade sjuksköterskan att farmodern inte hade ont och att cirkulationen och färgen hade kommit igång efter lite massage av benet.

Undersköterskan stod på sig. Först efter att hon hotat att själv ringa ambulans gick sjuksköterskan med på att skicka hennes farmor till sjukhuset. Väl där opererades benet akut på grund av cirkulationsstopp.

Sjuksköterskan kritiseras

Ivo kritiserar sjuksköterskan för att hon brast vid bedömningen av kvinnans tillstånd. Kvinnan uppvisade klassiska symtom på akut syrebrist i benet. Ivo anser därför att sjuksköterskan genast borde ha sett till att kvinnan undersöktes av en läkare eller att en transport till sjukhuset larmades.

Till sitt försvar har sjuksköterskan förklarat att hon var överhopad av arbete. Hon arbetade halvtid och två sjuksköterskor var den här dagen lediga. Dessutom handledde hon en sjuksköterskestuderande.

På grund av bristerna i förutsättningarna för sjuksköterskan att utföra sitt arbete på ett patientsäkert sätt kritiseras därför även vårdgivaren, det vill säga kommunen.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-33985/2014-11.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida