Nya Karolinska

Robotar ska ge personalen mer tid för vård

Robotar ska ge personalen mer tid för vård
Målmedvetet glider roboten in under en gallervagn och hakar fast. Här läser en sensor av vagnens adress och färden mot slutdestinationen startar. Foto: Sanna Björkman

Med 29 robottruckar som fraktar mat, tvätt och läkemedel till och från avdelningarna ska vårdpersonalen få mer tid till patienterna på Nya Karolinska.

Den ser inte särskilt märkvärdig ut. En högblank metallåda som med ett svagt surr rullar fram i kulverten. Men det är den apparaten, eller roboten, som tillsammans med 28 ”kolleger” kommer att utgöra navet i ett komplicerat nätverk av logistiska lösningar på Nya Karolinska. Allt för att frigöra resurser för personalen och underlätta för vården.

Effektivare logistik

Den kallas AGV, Automated guided vehicle och rullar med en maxhastighet på 1,6 meter per sekund. Med en arbetskapacitet på 18-20 timmar per dygn kommer de transportera textilier, förbrukningsmedel och läkemedel till avdelningarna. De kommer att köra ut 150 rena och påfyllda städvagnar varje dag, leverera matvagnar och köra smutstvätt direkt till godsutlämningen för vidare transport till tvätteriet.

– Det här gör att leveranssäkerheten ökar och logistiken blir effektivare. Mycket av det som görs av undersköterskor i dag kan skötas av andra och på så sätt frigöra tid till vården. Som att hämta matvagnar och förrådsmaterial till exempel, säger Elisabeth Ström som är verksamhetsutvecklare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Ny servicepersonal anställs

Systemet sparar även personalens ryggar eftersom de slipper dra tunga vagnar genom korridorerna. Särskild servicepersonal kommer att möta upp leveranserna vid avdelningarna. Just nu rekryteras 330 nya medarbetare till sjukhuset som ska sköta allt från lokalvård till driftsservice.

Robottransporterna sker i speciella AGV-hissar som går mellan våningsplanen och som ligger på baksidan av huset, helt avskilt från patienter och anhöriga. Med hjälp av inbyggda sensorer styrs roboten via ett datasystem. På så sätt vet den vart den ska, var närmsta lediga uppdrag finns och när det är dags för återhämtning i laddningsstationen.

Hygien viktigt

Robottruckar används sedan tidigare inom industrin och inom vården utomlands, bland annat i Norge. Karolinska universitetssjukhuset är första sjukhuset i landet att använda dem och sedan ett par år finns systemet på Huddinge sjukhus, fast i en annan modell. För att säkerställa de höga kraven på hygien kommer städvagnar, transportvagnar och robotar att rengöras varje dygn.

Utöver robotar kommer Nya Karolinska även att ha rörpostsystem för prover, akuta läkemedel och mindre leveranser.

I november flyttar de första klinikerna, barn och thorax, in på NKS och då ska även robotsystemet invigas. För Elisabeth Ström handlar den nya logistiken om att få ihop detaljerna till en helhet.

– Jag tror verkligen att det här kan vara till nytta för personalen i vården. I framtiden kanske robotar även kan komma närmare patienten, som att åka och köpa en tidning till exempel. Men där är vi inte i dag, säger hon.

Robotar på NKS

Nya Karolinska har köpt in 29 robotruckar som ska:

  • utföra 1 600 transporter till och från avdelningarna per dygn
  • leverera textilier för 6 000 medarbetare, 630 patientrum och 36 operationssalar
  • transportera 3,5 ton tvätt per dygn
  • men inte transportera patienter
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida