Sommarbemanning 2019

Med 50 000 i lön blev det rusning till sommarvikariaten

Med 50 000 i lön blev det rusning till sommarvikariaten
Kommunen har lockat sjuksköterskor till sommarvikariaten genom att erbjuda en månadslön på 50 000 kronor. Arkivbild: Mostphotos

Umeå kommun har lockat med en månadslön på 50 000 kronor för erfarna sjuksköterskor som kan jobba hela sommaren. Satsningen har lyckats. Redan nu vågar kommunen säga att de egna anställda ska få sin semester.

Förra året sökte få eller inga på kommunens annonser om sommarvikariat som sjuksköterska.

– Förra året var det jättesvårt att rekrytera. Nu har vi haft en dialog med Vårdförbundet inför sommaren där olika varianter diskuterades. Då kom 50 000-kronors satsningen upp. Vi var i det läget att vi var tvungna att chansa för att kunna rekrytera, säger Björn Hammar, verksamhetschef i Umeå kommun.

Tillbaka till sommarkartan

Fått 62 sökande

I dag känner han sig mycket nöjd med det valet. Det har vällt in ansökningar till tjänsterna som sommarvikarie. Kommunen har fått sammanlagt 62 svar.

De började annonsera redan i januari.

Läs mer: Umeå betalar 50 000 i lön för sjuksköterskor i sommar

Nu har Umeå kommun anställt runt 20 sjuksköterskor med det avtalet och ska fortsätta att rekrytera 15-20 till.

– Det här känns bra på flera sätt. Vi kan ge våra ordinarie sjuksköterskor sommarsemester och vi kan ge patienterna vård med kontinuitet, säger Björn Hammar.

Sköt på sina semestrar

På grund av svårigheterna att rekrytera sjuksköterskor förra året erbjöd kommunen de ordinarie sjuksköterskorna 12 000 kronor om de kunde skjuta på en semestervecka.

– Det var en illa vald satsning. Våra medarbetare fick inte den semester de har rätt till enligt lag och som de behöver för återhämtning. Vi köpte bort den på sommaren, men kunde inte heller erbjuda semester under höst eller vår. Det blev en ond cirkel. Nu strävar vi efter att alla ska få sin sommarsemester.

Kraven på sommarvikarierna som anställs är att de ska vara erfarna och kunna jobba självständigt inom kommunens verksamheter. De förbinder sig att arbeta i 10 veckor, med minst 75 procents tjänstgöring.

Inte dyrare än att hyra

Enligt Björn Hammar är det för tidigt att avgöra om det här blir en dyrare eller en billigare satsning än de som gjorts tidigare somrar.

–  Det vi redan vet är att det blir både dyrare och sämre med bemanningssjuksköterskor. Utan den här lösningen hade vi antagligen behövt hyra in personal. Då kan patienten träffa 20 olika sjuksköterskor under sommaren. Nu erbjuder vi kontinuitet, vilket ökar patientsäkerheten.

Vårdförbundet i Västerbotten ger applåder till kommunen.

– Det är ansvarsfullt att gå ut med ett så attraktivt erbjudande. Kommunen tar ansvar för att medarbetarna får ut sin semester, som de har rätt till. De tar även ansvar för patientsäkerheten, säger Jessica Östberg, vice ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Vårdförbundet skulle gärna se att fler kommuner, och Region Västerbotten, gjorde liknande satsningar.

– Det har blivit attraktivt att söka sig till Umeå kommun. Men vi ser att ingen annan av de 14 kommunerna eller regionen gör någon ansträngning åt det här hållet. De tittar snarare på vilka andra yrkesgrupper som kan gå in och ersätta sjuksköterskor. Det tycker vi inte är en bra idé, det är att pruta på kompetensen. Umeå kommun betalar för kompetensen de vill ha i sommar.

Vårdförbundet: Bra dialog

Helena Forss Johansson är förtroendevald i Umeå kommun och den som tog kontakt med arbetsgivaren för att hitta lösningar för sommaren. Historien går tillbaka två år i tiden då kommunen fick en stor semesterskuld till medarbetarna och även höga sjuktal efter sommaren.

Hon tycker att arbetsgivaren har lyssnat och nu visar i handling att man vill vara en attraktiv arbetsgivare.

– Vi har haft en bra dialog. Nu får våra medlemmar någon att lämna över till när de går på semester. De slipper också skola in nya bemanningssjuksköterskor flera gånger i veckan.

Hon lyfter även upp andra framgångar det senaste året där facket och arbetsgivaren kunnat mötas.

– I kvälls- och nattgruppen har det varit vakanser sedan 2012. De sjuksköterskorna har ett övergripande ansvar för kommunens verksamheter. Sedan vi slöt det nya nattavtalet har kommunen lyckats fylla vakanta tjänster och även öka bemanningen. Även vikariepoolen är förstärkt, säger Helena Forss Johansson.

Det lokala nattavtalet innebär att de som arbetar ständig natt har 32 timmar i veckan som arbetstidsmått och de som roterar har 34, 2 timmar. 

– De har lyckats anställa nattsjuksköterskor genom att erbjuda mycket bättre villkor än tidigare. Kommunen har förstått att det gäller att visa att man är en bra arbetsgivare, inte bara säga det. Men det finns kvar saker att jobba med, som lönerna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida