ingångslöner

Så här mycket får nyexaminerade sjuksköterskor i lön

Så här mycket får nyexaminerade sjuksköterskor i lön
Vårdfokus kartlägger ingångslönerna i hela landet bland Vårdförbundets yrkesgrupper. Arkivbild: Mostphotos

Nu börjar vi se trender i Vårdfokus kartläggning av ingångslönerna. Mer än 350 nyutbildade sjuksköterskor har hittills rapporterat in sin första lön. Det visar att storstäderna leder löneligan.

Vårdfokus första-lönen-enkät pågår för fullt. Redan nu har över 400 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor rapporterat in sina uppgifter.

Snittlön: 25 000

Bland sjuksköterskorna verkar den genomsnittliga lönen just nu ligga kring 25 000 kronor. Siffran bygger på egeninrapporterade uppgifter från 352 sjuksköterskor i hela Sverige som tagit, eller ska ta, examen i år och som fått klart med ett jobb.

Från två storstadsregioner och tre mellanstora städer har vi fått in allra flest svar. Dessa redovisar vi medianlönen för här:

  • Stockholm: 25 650 kronor i månaden
  • Göteborg: 25 500 kronor i månaden
  • Uppsala: 25 000 kronor i månaden
  • Umeå: 25 000 kronor i månaden
  • Sundsvall: 24 600 kronor i månaden

Siffrorna gäller sjuksköterskor anställda i både landsting/region och kommun samt i privat verksamhet. 

Vi behöver fler svar

För biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor kan vi inte redovisa några siffror ännu eftersom vi hittills inte har fått in tillräckligt många enkätsvar från de yrkesgrupperna.

Kartläggningen fortsätter hela våren, så missa inte att svara på Vårdfokus första-lönen-enkät om du är en av alla som går ut i år och får ditt första jobb.

Vi vill ha fler siffror från hela landet och alla yrkesgrupper, men skickar med en extra uppmaning till er som jobbar i Skåne att delta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida