Så kan förvirringen kring utbytta läkemedel minska
Risken för förväxling är stor när patienterna hela tiden får nya namn på sina läkemedelsförpackningar. Använd i stället ett entydigt substansnamn för läkemedel som får bytas ut mot varandra på apotek. Det föreslår Vårdförbundet tillsammans med företrädare för läkare, apotekare med flera.
Den som har höga blodfetter och behöver behandling med läkemedelssubstansen atorvastatin kan få elva olika namn på sina tabletter. Förpackningen kan till exempel heta Atorbir, Lipistad, Atorstad, Lipitor eller något annat.
Eftersom apoteken ska byta ut det läkaren förskrivit mot det billigaste likvärdiga alternativet kan patienterna få förpackningar med olika namn från gång till gång – vilket gör det svårt att förstå vilket läkemedel som är vilket. Utbyte på apotek till billigare läkemedel sparar pengar, men skapar problem genom att patienter och ibland även vårdpersonal blir förvirrade.
Samma substans – samma namn
Så här kan det inte få vara, skriver företrädare för vården på DN debatt.
”Vi läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, tandläkare, apotekare och receptarier som arbetar i vård, tandvård och på apotek vill att du ska få samma namn på läkemedel som byts ut på alla apotek, på alla läkemedelslistor, på burkarnas doseringstexter och på dospåsar”, skriver de.
Att läkemedel byts ut sker vid nästan hälften av alla vanliga recept. Under 2017 lämnade apoteken ut läkemedel med annat namn och utseende 34 miljoner gånger.
Enkelt att genomföra
Genom att i stället använda substansnamn för recept på läkemedel som kan komma att bytas ut skulle säkerheten kring läkemedlen kunna öka. Märkningen ska vara tydlig på förpackningens etikett men också på dosförpackade läkemedel.
Förslaget är enkelt att genomföra och kan genomföras nu, skriver de sju företrädarna för professioner inom vården, däribland Vårdförbundet.