Sjuksköterskans år 2020

Så vill hon lyfta sjuksköterskor på Instagram

Så vill hon lyfta sjuksköterskor på Instagram
Alexandra Eliasson, specialistsjuksköterska med inriktning barn och ungdomar, har startat ett Instagramprojekt för att lyfta sjuksköterskor och låta dem hylla sina kollegor.

Hallå där, Alexandra Eliasson, specialistsjuksköterska i Uppsala med inriktning barn och ungdomar, som har startat ett projekt för att hylla sjuksköterskor på Instagram - hur kom du på idén?

21 oktober 2020

Berätta vad du gör!

— Tanken kom utifrån att det varit så mycket i media om sjuksköterskeyrket som inte är så härligt och upplyftande, framför allt nu i covid-tider när det varit väldigt tufft. Jag ville försöka lyfta yrket, genom att belysa olika sorters verksamheter och yrkesroller. Via min företagssida på Facebook skickade jag ut en efterlysning för att se om någon ville bli intervjuad. Responsen blev jättestor, 50-60 personer hörde av sig inom två timmar. Så jag har valt ut 20 sjuksköterskor och ställt tio snabba frågor till dem. Det handlar om att lyfta varandra, om yrkesrollen och sin egen betydelse.

Vad handlar frågorna om?

— Vad man jobbar med, hur länge man har varit sjuksköterska, vad man tycker om grundutbildningen, lite om arbetsplatsen, om man varit med om en akut situation och behövt rädda någons liv – och om man har en kollega man vill lyfta fram och hylla, och sen har jag taggat de kollegorna. Jag ställer också frågan om vad man skulle vilja säga till nyutexaminerade kollegor. Då har många svarat ”kämpa på”, ”vi ser er” och ”våga fråga”.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var kom idén ifrån?

— För mig själv arbetar jag mycket med uppmuntran och feedback. Jag ville att många sjuksköterskor skulle få höja sin röst individuellt och visa på den bredd som finns inom yrket. Här finns en ambulanssjuksköterska från Göteborg, en barnsjuksköterska från Uppsala, en från akuten i Kungälv, en nyutexaminerad sjuksköterska  på Vrinnevi sjukhus. Någon har jobbat i 17 år, en annan i nio månader.  

Vad har du fått för reaktioner?

— Flera har hört av sig och berättat att de själva börjat tänka på att ”det kanske är ambulanssjuksköterska jag skulle vara.” Det har betytt mycket att man kan följa den personens vardag och karriär genom de här frågorna, och lyfta varandra.

Välj en av frågorna du ställer och svara på den!

— Vad skulle jag vilja säga till nyutexaminerade kollegor? Jag tror det beror mest på ens egen inställning om man trivs och gör en bra insats eller ej. Man måste våga fråga, visa sig ödmjuk och sårbar, tillåta någon annan att handleda och hjälpa. Att man som nyutexaminerad kan hitta styrka i de med större kompetens som har jobbat längre.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida