Ny teknik

Sändare på patienten ska spåra flaskhalsar i systemet

Sändare på patienten ska spåra flaskhalsar i systemet
Ett patientarmband med en sändare ska testas för att mäta patientflöden vid Lunds universitetssjukhus. Syftet är att öka genomströmningen och med det kvalitén på vården. Arkivbild:Mostphotos

Genom att utrusta patienterna med en sändare som visar hur länge de befinner sig på olika positioner vill Lunds universitetssjukhus förbättra flödena mellan akuten och röntgen.

25 januari 2016

Om det hade det varit för några år sedan hade det kanske avfärdats som ren science-fiction, men faktum är att Lunds universitetssjukhus redan börjat använda Bluetoothsändare i ett forskningsprojekt. Med hjälp av sändarna samlas information om position i datormolnet via Bluetoothsändare som monteras i taket.

Projektet, som kallas TagOn, drivs i samarbete mellan MAPCI vid Lunds tekniska högskola och Lunds universitet och än så länge är det bara sjukvårdsutrustning som spåras med hjälp av sändare. Genom att slippa leta efter apparater i vården kan tid sparas.

Vill utveckla metoden

Men snart ska även patienterna kunna spåras med samma metod. I vinter utrustas de första patienterna på akuten med sändararmband för att forskarna ska kunna se hur länge de befinner sig i väntrum, undersökningsrum och på andra ställen.

– Tanken är att förstå hur patienterna rör sig mellan de olika rummen och identifiera var det finns eventuella flaskhalsar. Målet är att optimera värdeskapande tid både för patienter och personal samt optimera mottagande och vård, säger projektledare Fredrik Nilsask i ett pressmeddelande.

I studien kommer patienterna att spåras anonymt, men enligt pressmeddelandet är ett tänkbart utvecklingscenario att armbanden kan mäta exempelvis puls och blodtryck och larma om något drastiskt sker. Då kan inte patienterna vara anonyma längre.

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida