Behandling av sår

Sårsjuksköterska lanserar Sveriges första sårpodd

Sårsjuksköterska lanserar Sveriges första sårpodd
Malin Munter och Johan Lundell har startat Sveriges första sårpodd.

Vill du lära dig mer om sår utan att behöva läsa böcker? Då kan du numera lyssna dig till kunskaperna. Malin Munter, såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun, har nyligen lanserat Sveriges första podd om sår och sårvård.

25 september 2017

– Vi hoppas kunna lindra människors lidande och öka sjuksköterskors kompetens inom sårområdet, säger Malin Munter som tillsammans med kommunens kommunikationsstrateg Johan Lundell kommer att prata in ett nytt såravsnitt varannan vecka.

I det första avsnittet, som redan har släppts, berättar Malin Munter om varför hon är så fascinerad av sår och vad ett sår egentligen är. Tillsammans med Johan Lundell redovisar hon ett test av absorberande ytterförband. Lyssnarfrågan handlar om vilket som är det bästa sårrengöringsmedlet. Dessutom tar hon upp ett patientfall för att illustrera hur en bra plan för att behandla en person som har sår på grund av gikt kan se ut.

Vänder sig till personal och patienter

– Fördelen är att programledaren, Johan Lundell, inte kan någonting om sår. Så fort det är någonting han inte förstår frågar han mig vad jag menar. Förhoppningsvis gör den dialogen att man kommer att förstå innehållet i podden även om man inte jobbar inom vården, säger Malin Munter som har stor erfarenhet av sårvård.

För nio år sedan blev hon anställd som såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun. Vad hon vet är hon fortfarande ensam i Sverige om att bära den titeln i en kommun. I sin roll som ansvarig sårsjuksköterska ger hon utbildningar inom kommunen men även för vård- och omsorgspersonal i andra kommuner och sjuksköterskestudenter.

– När man jobbar som sjuksköterska är varje dag ett lärande. Så är det även med sår. Jag träffar många patienter med sår varje vecka och varje år åker jag på en eller flera utbildningar om sår, säger Malin Munter.

Återkommande inslag

Nästa avsnitt släpps nu på fredag den 29 september. Därefter är det tänkt att komma ett nytt avsnitt varannan vecka. I varje avsnitt finns ett patientfall och en lyssnarfråga med samt ”dagens förband”.

Lyssnarna kan skicka in sina frågor, synpunkter och kommentarer via mejl eller sårpoddens webbplats.

Här kan du lyssna och prenumerera på podden via Soundcloud.

Här kan du lyssna och prenumerera på podden via Itunes.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida