Stabilt schema och återhämtning avgörande för nattarbetare
Vad är viktigast för att kunna rekrytera och behålla sjuksköterskor och barnmorskor som måste jobba natt? Den frågan har forskaren Annika Lindahl Norberg sökt svar på i en ny studie.
Frågan kom först från Region Stockholm som tyckte att det behövdes forskning kring vad det är som kan få nattarbetande sjuksköterskor och barnmorskor att stanna kvar.
Annika Lindahl Norberg, psykolog och forskare på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm, tog sig an frågeställningen och har nu gjort en studie tillsammans med Ulla Forinder vid Högskolan i Gävle.
— Vi ville ha mer öppna frågor för att fånga upp både negativa och positiva aspekter av nattarbete, säger Annika Lindahl Norberg.
Kroppen är inställd på sömn
För det finns både fördelar och nackdelar med att jobba natt, något som de 29 sjuksköterskor och barnmorskor som intervjuats för studien berättar om. De arbetar på olika sjukhus i Stockholmsområdet, de har olika bakgrund och olika lång erfarenhet, men är förvånansvärt samstämmiga i mycket, tycker Annika Lindahl Norberg.
— Det går inte att komma ifrån de negativa följderna av att vara uppe på natten när kroppen egentligen är inställd på att sova. Det är tufft på många sätt, särskilt för dem som roterar mellan olika skift och måste ställa om sin inre klocka varje gång.
Det här är något som Vårdfokus också beskrivit i vår artikelserie om skiftarbete. Alla artiklarna om scheman, sömn, mat och återhämtning hittar du här.
Fokus på omvårdnad
Men de intervjuade sjuksköterskorna och barnmorskorna i studien berättar också att det finns mycket som de gillar med att jobba natt. En sjuksköterska uttryckte det som att ”på natten får jag göra det jag är utbildad till”.
— De var nöjda med arbetets innehåll på natten. De intervjuade kände tillfredsställelse med det arbete de gjorde för att det var stort fokus på omvårdnaden. De uppskattade också att få arbeta självständigt och att fatta beslut självständigt eller i samarbete med andra. Men det är också ett stort ansvar och kräver att man är trygg i sin kompetens, berättar Annika Lindahl Norberg.
Problem med önskescheman
Inte oväntat var frågor kring scheman och återhämtning det som sjuksköterskorna och barnmorskorna tyckte var mest problematiskt med nattarbetet. En del försökte få skiftarbetet att gå ihop genom att klämma ihop alla nätter under en period. Andra försökte sprida ut nätterna för att det skulle bli mindre jobbigt.
— De som jobbade på rullande treskift-scheman pratade mycket mer om scheman än de som bara jobbade natt. Det var bara en som tyckte att önskescheman var bra, de andra tyckte att det var nog bra i teorin men i praktiken fick de ofta inte de scheman som de ville ha. Osäkerhet och förändringar upplevdes som negativt, därför tyckte de att fasta scheman är bättre eftersom de ger större förutsägbarhet, säger Annika Lindahl Norberg.
Samtidigt är det viktigt att kunna påverka sin arbetstid och få ihop det med familj och privatliv.
— Ja, det är en balansgång, men oavsett hur man löser det så är stabila och bra scheman en väldigt viktig faktor för hur man trivs på sin arbetsplats.
Krävs tid för återhämtning
Tillräckligt med tid för återhämtning är också viktigt för att sjuksköterskor och barnmorskor ska vilja stanna kvar på arbetsplatsen.
— Man ska komma ihåg att nattpassen också är extra långa, oftast omkring tio timmar, ibland utan möjlighet till rast eller att gå ifrån arbetsplatsen. Det var ingen av dem som vi intervjuade som arbetade mer än tre nätter i sträck. Alla tyckte att det tar tid att återhämta sig efter nattpassen och det behövs mer än en ledig dag för att ställa om när man har arbetat natt.
Tupplur på nattpasset
Ingen av de intervjuade verkade ha möjlighet att kunna gå ifrån för att sova en stund på natten, något som förvånade Annika Lindahl Norberg.
— Kanske det var lite tabu. Att om de hade möjlighet att ta en tupplur under nattpasset så var det i alla fall inget de berättade om för oss. Det är ju annars något som man vet har stor betydelse både för säkerheten och kan göra att man klarar nattarbetet bättre, säger hon.
Läs också: Vilostund på jobbet underlättar nattpassen
Studiens slutsatser kommer att sammanställas i en rapport som ska vara klar till årsskiftet.