Sommaren 2018

Semesterstök med tomma pass och extraerbjudanden

Semesterstök med tomma pass och extraerbjudanden
Sjuksköterskor och barnmorskor erbjuds tusentals kronor för att flytta sin sommarsemester. På förlossningen i Västerås är läget värre än på länge. Arkivbild: Mostphotos

Redan nu är det tydligt att flera vårdgivare kommer få svårt att fylla luckorna under sommaren. Barnmorskor i Västerås och sjuksköterskor i Umeå erbjuds 12 000 kronor för en flyttad semestervecka.

Behovet av sjuksköterskor är stort under semesterperioden. Så stort att Umeå kommun nu beslutat om extra ersättning till medarbetare som kan tänka sig att jobba mellan den 18 juni och 26 augusti.

– Cirka 600 arbetspass saknas för att lösa semesterperioden. Vi har därför beslutat att erbjuda extra ersättning för att fler ska känna sig motiverade att skjuta på sin semester eller arbeta några extra pass, säger Åse Nymberg, personalchef vård och omsorg, Umeå kommun.

De som förskjuter sin semester utanför semesterperioden får 12 000 kronor per vecka. De medarbetare som kan tänka sig att tillfälligt höja sin sysselsättningsgrad erbjuds 100 kronor extra per timme.

Saknar 15-tal barnmorskor

På förlossningen i Västerås är det ungefär samma tongång. Tanken var först att klara sommaren utan särskilda erbjudanden. Men läget är värre än på många år och det saknas ett 15-tal barnmorskor.

– Jag har fått tillåtelse att fråga om barnmorskorna kan tänka sig att skjuta på semestern för 12 000 kronor per vecka. Vi klarar inte bemanningen på förlossningen annars, säger Lena Ahlbin, klinikchef på kvinnokliniken, till VLT.

Pensionärer hoppar in

De barnmorskor som flyttar sin semester får ersättning för högst fyra veckor, vilket innebär totalt 48 000 kronor. Några barnmorskor ville ha en ännu högre ersättning eftersom schemat blev klart så sent och därmed försvårade möjligheten att planera ledigheten. När de inte fick igenom sitt krav valde de istället att förlägga sin semester till sommaren.    

Därför är det ännu oklart hur många som kommer att tacka ja. Samtidigt har Lena Ahlbin frågat pensionärer och barnmorskor som ska gå i pension om de kan hoppa in. Hittills har några tackat ja. En del barnmorskor kommer även att flyttas från andra verksamheter i länet till förlossningen.

Beordring kan bli aktuellt

Det sommarschema som nu finns på plats är väldigt skört, med fyra barnmorskor i grundbemanning mot fem i vanliga fall. Med tanke på att det föds många barn under sommarmånaderna finns det inte något utrymme för sjukdomsfall bland personalen.

– Om det uppstår en situation i sommar där det fattas personal kommer vi att ringa in de som är lediga, vi kan beordra dem att jobba, det är så det fungerar i vården. Personalen är också väldigt lojal och ställer upp, säger Lena Ahlbin till VLT.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida