Jämställdhet

Sineva Ribeiro: ”En minut om året duger inte”

Sineva Ribeiro: ”En minut om året duger inte”
Kvinnolobbyns årliga manifestation för jämställda löner äger rum på Sergels torg i Stockholm. I år under namnet 15:57-rörelsen.

En minuts förbättring. Förra året hette manifestationen 15:56 — i år heter den 15:57. Efter den tiden på dagen arbetar kvinnor gratis.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor är 13,2 procent och kvinnor tjänar i genomsnitt 4 400 kronor mindre i månaden än män. Det här vill Kvinnolobbyn, som ligger bakom 15:57-rörelsen, ändra på.

Den strukturella lönediskrimineringen av kvinnor har minskat sedan förra året. Men bara minimalt. Kvinnolobbyn inledde sin manifestation för att uppmärksamma lönegapet mellan könen år 2012. Då hette rörelsen 15:51 – räknat på en arbetsdag mellan 8 och 17 arbetade kvinnor gratis efter det klockslaget.

En mängd kvinnoorganisationer

Kvinnolobbyn är en partipolitiskt obunden och ideellt verksam paraplyorganisation för 45 kvinnoorganisationer och fackförbund i Sverige. Bland dem som arbetar för mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle finns bland andra Fredrika Bremerförbundet, Kvinnliga läkares förening, TCO, LO och Vårdförbundet.

En minuts skillnad mellan 2015 och 2016 – ska kvinnor vara nöjda med det?

– Absolut inte! En minut om året duger inte. Och en löneskillnad på 13,2 procent mellan kvinnor och män – det kommer vi inte att klara avtalsvägen. Här krävs att politikerna gör något, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio, som var en av dem som deltog i dagens manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Fram till den internationella kvinnodagen 8 mars kommer manifestationer för jämställda löner att genomföras över hela landet. 15:57-rörelsen ställer fyra krav för ökad jämställdhet:

  • En mer jämställd föräldraförsäkring.
  • Samma rätt till heltid och trygga anställningsformer.
  • Årliga lönekartläggningar för alla arbetsgivare med minst tio anställda.
  • Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

– Jag håller med om samtliga krav. Lönediskrimineringen av kvinnor är inte en avtalsfråga, det är en jämställdhetsfråga och görs inget kommer kompetensbristen inom sjukvården att bli ännu värre. Kvinnor i akademiska yrken måste värdesättas bättre, säger Sineva Ribeiro.

Eftersom kvinnor oftare arbetar deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv. Med dagens takt innebär det att lönerna skulle bli jämställda först om 53 år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida