Sitt lugnt på toa

Sitt lugnt på toa
Foto: Mostphotos

Hälsa. Tarmen måste få den tid den behöver, när den behöver. Men ibland kan det kan vara svårt att gå ifrån på jobbet.

När Eva Westling började arbeta som sjuksköterska sa de äldre kollegerna ”ta det försiktigt flicka lilla, du kan få besvär när du blir äldre”.?

— Då tänkte jag mest på lyft, men så småningom insåg jag att det gäller att även sköta tarm och blåsa.??

Nu är hon specialistsjuksköterska och uroterapeut på Bäckenbottencentrum vid Danderyds sjukhus i Stockholm. Där möter hon kvinnor och män, bland andra sjuksköterskor, som har problem med tarm eller blåsa.

För dem som arbetar på sjukhus tycker hon att det fungerar ganska bra ändå, eftersom det är välförsett med toaletter där. Men stressen kan göra det svårt att gå ifrån och få ta tid på sig. ?För dem som arbetar utanför sjukhuset, till exempel i hemtjänsten, och inte har någonstans att ta vägen när de behöver gå på toaletten kan det vara ännu knepigare. Många vill inte använda patientens toalett och kniper därför hellre. ?

— Problemen förstärks för dem som har tarmproblem, till exempel IBS, irritabel tarm. Stressen blir större och kan påverka negativt, ge buksmärtor, oro och obehag. Om de inte kan gå på toaletten när de behöver kan besvären med tarmen öka, säger Eva Westling. ?

Lika viktigt som det är att inte hålla sig för länge när man behöver, är det att inte forcera blås- och tarmtömningen, betonar hon. Man ska ta god tid på sig. Men för en del som har svårt att tömma tarmen kan det kännas pinsamt att behöva lång tid på sig på toa.

?— En sjuksköterska berättade att på hennes arbetsplats har det blivit alltmer okej att säga att man går på toa, men man får inte gå för ofta eller vara borta för länge. ??

För dem som har problem med tarm eller blåsa kan lösningen vara att välja en lugnare arbetsplats. Eva Westling har tidigare arbetat natt, ofta ensam, och därmed fått känna på hur svårt det kan vara att få tid att äta och gå på toa i lugn och ro. Något som hon betonar är lika viktigt för hälsan och att kroppen ska fungera som att motionera. ?

— Arbetsmiljön påverkar våra basala kroppsfunktioner. Vi måste ha kunskap om egenvård, det är visserligen upp till var och en, men det är viktigt att vi stödjer varandra, säger hon.

Kissa lagom ofta

Att kissa ofta, kanske "för säkerhets skull", är inte att rekommendera.Regelbundna vanor när det gäller mat och toabesök ökar välbefinnandet och gör oss tryggare. Dit hör att inte kissa för ofta, fyra till sex gånger per dygn räcker, annars är risken att blåsan blir mindre och man måste gå oftare, säger Eva Westling.

Hon påminner också om att undvika stress eftersom det påverkar både tarm och blåsa. Till den som har stora besvär med urin eller avföring rekommenderar hon att söka hjälp hos en uroterapeut.


Tips!

  • gå på toa när du behöver
  • undvik att krysta och forcera tömningen
  • våga prata med kollegerna om du har problem med tarm eller blåsa
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida