utredda fall

Sjuksköterska avfärdade symtom – missade blindtarm

”Halsfluss” trodde sjuksköterskan på barnakuten och skickade hem den fyraåriga flickan utan undersökning. När flickan opererades akut senare samma dag visade det sig att blindtarmen hade brustit.

Sjuksköterskan på barnakuten får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som har utrett ärendet efter en anmälan från föräldrarna. Symtomen som fyraåringen uppvisade med buksmärta, feber och kräkningar borde ha lett till vidare undersökningar. Dessutom får sjuksköterskan kritik för brister i dokumentationen.

Flickan hade haft ont i magen ett dygn när hon tidigt på morgonen vaknade och grät över att hon hade så ont. Förutom buksmärta hade hon även kräkts, hade feber och ont när hon kissade. Föräldrarna åkte in till barnakuten med sin dotter.

Sjuksköterskan som de träffade tittade i halsen och sade att det förmodligen var halsfluss och att de skulle åka hem och avvakta några dagar. Ingen undersökning gjordes och inga prover togs.

Lydde inte rådet

Flickan var så pass dålig att föräldrarna inte lydde sjuksköterskans råd att avvakta utan åkte till sin vårdcentral samma förmiddag. Där togs prover som visade att det varken var halsfluss eller urinvägsinfektion, men sänkan var så hög att läkaren ville att de skulle åka in till sjukhuset direkt. Där konstaterades blindtarmsinflammation och flickan opererades samma kväll. Under operationen upptäcktes att blindtarmen spruckit.

Förutom kritik av sjuksköterskan anser Ivo även att vården har brustit i sin skyldighet att snarast besvara klagomål. Enligt anmälan har flickans föräldrar framfört klagomål till akutchefen men inte fått någon återkoppling.

Diarienummer hos Ivo: 8.2. 1-31207/2018-22

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida