Ledarskap

Sjuksköterska blir toppchef i Uppsalalandstinget

Sjuksköterska blir toppchef i Uppsalalandstinget
Åsa Himmelsköld, som är både ekonom och sjuksköterska, blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala. Foto: Thomas Carlgren

Åsa Himmelsköld har lång erfarenhet som operationssjuksköterska. I mitten av november blir hon ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala.

Sjuksköterskan och ekonomen Åsa Himmelsköld lämnar jobbet som avdelningschef för närsjukvården inom Stockholms läns landsting redan efter ett par månader. I mitten av november tillträder hon sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala. Ett erbjudande som det inte gick att tacka nej till, säger hon.

– Trots att jag hade ett så stimulerande arbete gick det inte att tacka nej. Dels för att jag bor i Uppsala och slipper pendla, men framför allt för att uppdraget innebär möjligheter att samarbeta med andra landsting och att arbeta med regionutveckling. Det känns väldigt spännande.

Du har lång erfarenhet som operationssjuksköterska – hur påverkar den ditt ledarskap?

– Genom att jag försöker tänka på hur jag ska kunna stödja och underlätta för personalen i det patientnära arbetet – de som skapar värde i vården. Mina kunskaper i ekonomi gör dessutom att jag har förståelse för hälso- och sjukvården som system. Jag vet vad som krävs för att komma till beslut.

När Göran Stiernstedt var din chef på Sveriges kommuner och landsting sa han att du var en lugn och tydlig ledare som har förmåga att skapa ordning. Håller du med?

– Ja – och så kan jag lägga till att jag har fokus på samverkan och samarbete. Jag vill koppla ihop människor och få dem att styra mot samma mål – inte genom att peka med hela handen – utan genom samarbete.

Sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset säger upp sig i missnöje över arbetsvillkoren. Hur kommer du att ta dig an det?

– Svårt att säga redan nu vilken roll jag kan och bör ha i mitt nya uppdrag. Men generellt tycker jag att vi som arbetar med att stödja verksamhetsutveckling och de som arbetar med att stödja i HR-frågor behöver samarbeta mer för attt kunna ge ett så bra stöd som möjligt till verksamhetsledningar när det gäller kompetensförsörjning. 

Landstingsdirektören har sagt att han tror att du kommer att bidra till utvecklingen på ett bra sätt. Vad utmanar mest i ditt kommande uppdrag?

– Det är också lite tidigt att säga, men även om vi har mycket att vara stolta över i Uppsala står vi inför samma utmaningar som många andra; att öka tillgängligheten i vården för patienter med behov av samordning och kontinuitet. Jag ser också fram emot att utveckla den personcentrerade hälsofrämjande vården där Vårdförbundet har tagit fram mycket bra arbetsmaterial.

Tidigare höga chefer inom landstinget i Uppsala har hamnat i konflikt med politikerna och fått lämna sina poster ganska raskt. Påverkar det dig?

– Jag har ingen information om det så jag kan inte uttala mig. Men det är angeläget att politiker, tjänstemän och vårdverksamheter samarbetar bra. Allt bygger på att det finns förtroende.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida