Narkotikastöld

Sjuksköterska dömd för grovt vapenbrott – riskerar legitimationen

En manlig sjuksköterska i södra Sverige dömdes i mars i år till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och för att ha stulit avlidnas läkemedel. Nu riskerar han att bli av med sin sjuksköterskelegitimation.

Efter domen i tingsrätten anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att sjuksköterskan är uppenbart olämplig för att utöva yrket och att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, därför bör dra tillbaka hans legitimation.

Av tingsrättens dom framgår att sjuksköterskan arbetade i kommunens hemsjukvård. En kväll i december förra året stoppades han av polisen som tyckte att han verkade drogpåverkad. Sjuksköterskan berättade då för polisen att han hemma förvarade mediciner i ett kassaskåp i sovrummet och att det var hans hustru som brukade lämna ut dem till honom.

Vid en husrannsakan hittade polisen kassaskåpet. Inuti det fanns inte bara sjuksköterskans egna mediciner utan också läkemedel som var utskrivna till andra personer.

I garaget hittade polisen en grön plastlåda med narkotikaklassade läkemedel, bland annat morfin. Sjuksköterskan förklarade i rätten att den gröna lådan kom från läkemedelsförrådet på hans jobb och att den innehöll mediciner som tillhört avlidna patienter. I vanliga fall var det vaktmästarens uppgift att ta lådan till apoteket när den var full, men den här gången tog han själv med sig den eftersom han ändå skulle åka till apoteket. Väl där glömde han dock att lämna lådan. När han kom hem ställde han in den i förrådet.

Hade två avsågade hagelgevär

Vid husrannsakan hittade polisen också mängder av ammunition samt flera vapen. Bland annat två avsågade hagelgevär. I rätten förklarade sjuksköterskan, som länge varit med i hemvärnet, att han tidigare fått i uppdrag av ägaren till en järnhandel att förstöra hagelbössorna, för att sedan ta dem till polisen. Men polisstationen var stängd och därför tog han med vapnen hem. Sedan glömde han bort dem. Han förklarade att han fått med sig ammunitionen omedvetet hem från övningar inom hemvärnet.

Tingsrätten trodde inte på sjuksköterskans förklaringar. Han dömdes till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Sjuksköterskan stod även åtalad för att ha stulit smärtstillande läkemedel från en äldre patient. Tingsrätten ansåg dock att det inte var ställt utom rimligt tvivel att det var sjuksköterskan som hade tagit dem.

Kan mista legitimationen

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, yrkat på att sjuksköterskans legitimation ska återkallas. I andra hand yrkar Ivo på att HSAN beslutar om en treårig prövotid för sjuksköterskan.

Vilka skäl Ivo anger för sitt yrkande till HSAN är oklart, eftersom Ivo:s handlingar är belagda med sekretess. Av hänsyn till sjuksköterskan vill inte Daniel Lilja, avdelningschef på Ivo, kommentera det aktuella fallet.

– Men rent generellt är man i en väldigt utsatt position som patient eller brukare. Man måste veta att den som har en legitimation inte bara har rätt kunskaper utan också ett omdöme som gör att man kan lita på individen, säger han till Vårdfokus.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida