Utredda fall

Sjuksköterska får kritik för råd om att avvakta

När mamman ringde 1177 för att fråga om de lila-röda utslag som hennes tvååring drabbats av fick hon rådet att avvakta. En vecka senare konstaterades det att barnet hade en allvarlig blodsjukdom.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att sjuksköterskan i telefonrådgivningen inte agerat enligt rådande riktlinjer och att hen även brustit i journalföringen.

Det var i slutet av februari som en mamma kontaktade 1177 med frågor om de utslag som hennes tvååriga dotter hade drabbats av. Mamman berättade att utslagen uppstått plötsligt, fanns på hela kroppen och såg ut som röda små nålstick. Flickan hade även blött näsblod, men var inte allmänpåverkad eller febrig. Enligt Lex Maria-anmälan framkommer det att flickan nyligen fått vattkoppsvaccin.

Dokumenterade inte råden

Sjuksköterskan gav rådet att avvakta några dagar och om utslagen inte försvann skulle familjen kontakta vårdcentralen. När de senare sökte vårdcentralen blev de skickade direkt till barnakuten som konstaterade att flickan hade en allvarlig blodsjukdom, akut idiopatisk trombocytopeni purpura, ITP.

Enligt 1177 Vårdguidens rådgivningsstöd kan utbredda hudblödningar utan feber eller allmänpåverkan vara tecken på allvarlig blodsjukdom som ska bedömas skyndsamt. Därför var det fel av sjuksköterskan att ge mamman rådet att avvakta. Sjuksköterskan journalförde inte heller de råd hen gav vid telefonsamtalet, vilket borde ha gjorts konstaterar Ivo.

Ärendet är nu avslutat hos Ivo.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-16212/2016-18

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida