Valborg

Sjuksköterska hjälper berusade i polisarresten

Sjuksköterska hjälper berusade i polisarresten
Många ungdomar brukar bli ordentligt berusade under Valborgsmässofirandet. Denna bild är från Stadsparken i Lund förra Valborg. Foto: TT

Under dagens Valborgsmässofirande höjs som vanligt beredskapen för att ta hand om berusade ungdomar. I Mölndal har polisen för första gången förstärkt bemanningen i arresten med en sjuksköterska och flera socialsekreterare.

Efter att tillnyktringsenheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg lades ner i februari räknar polisen med att få ta hand om fler berusade ungdomar än vanligt under dagens och kvällens Valborgsmässofirande. En sjuksköterska och flera socialsekreterare kommer därför att finnas på plats vid arresten i Mölndal.

Tillfällig lösning

Förstärkningen under Valborg är enligt polisen en tillfällig lösning för att möta ett behov och samtidigt minska utsattheten för ungdomarna. Sjuksköterskans och socialsekreterarnas uppgift är att så fort som möjligt försöka få tag i vårdnadshavare eller erbjuda annan hjälp.

– Ungdomarna kommer också kunna få något enkelt att äta. Vår ambition är att möta behovet av vårdande tillsyn under Valborg. Förhoppningsvis kan vi hjälpa våra ungdomar att inte råka illa ut, säger Christian Brattgård, chef för personintaget i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Sjukvårdsteam i Uppsala

I Uppsala, där första-maj-firandet är en stor tradition, cirkulerar sedan i morse ett sjukvårdsteam bemannat med läkare och sjuksköterskor i de mest välbesökta områdena. De tar hand om mindre sår, skavsår, stukningar, brännskador och hjälper människor som är allt för berusade.

Teamet, som bär tydligt märkta reflexvästar, kan få direktkontakt med polisen, ambulansen och akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Liksom tidigare år finns också ett tält uppställt utanför akutmottagningen, där exempelvis berusade personer kan få vård.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida