Sjuksköterska prisas som årets visslare

Sjuksköterska prisas som årets visslare
Kerstin Lundgren är årets visslare. Foto: Johan Främst

När sjuksköterskan Kerstin Lundgren i Falköping berättade om de allvarliga konsekvenserna av att dra in en nattambulans blev hon utfryst på arbetsplatsen. Nu har hon fått pris som årets visslare.

Priset delades ut av Sjukhusläkarföreningen vid Medicinska riksstämman i Göteborg.

Föreningens ordförande, Karin Båtelson, betonade vikten av att personal inom hälso- och sjukvården måste våga säga ifrån.

Kerstin Lundgren arbetade natt på sjukhuset i Falköping 2009 under en period då det pågick försök med att bara ha en ambulans i området nattetid.

En natt fick en patient på hennes avdelning hjärtstopp och Kerstin Lundgren följde sjukhusets rutiner genom att starta hjärt- och lungräddning, ringa efter ambulans och kontakta jourhavande läkare. Men den enda kvarvarande ambulansen var tre mil bort och hann inte fram i tid. Mannen avled.

När försöket med att bara ha en ambulans nattetid skulle permanentas bestämde sig Kerstin Lundgren för att kontakta lokaltidningen för att berätta om dödsfallet. Det blev startpunkten för en tung period då hon blev utfryst på arbetsplatsen.

Hon utsattes för förtal och påtryckningar för att hon hade använt sig av sin meddelarfrihet, men tack vare allmänhetens stöd fick sjukhuset tillbaka nattambulansen.

I dag har Kerstin Lundgren börjat en ny anställning som verksamhetsutvecklare inom primär- och företagshälsovård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida