Sjuksköterska tvingade i patient medicin med våld

En sjuksköterska inom psykiatrin kastade vatten på en patient, tog strupgrepp och tvingade patienten att ta sin medicin. Nu lex Maria-anmäls övergreppet. Sjuksköterskan har valt att säga upp sig.

Händelsen inträffade i början av juli på en allmänpsykiatrisk akutavdelning i Östergötland. När patienten inte ville ta sin medicin tryckte sjuksköterskan ner patienten i sängen och hällde tabletterna i munnen.

Patienten slog efter sjuksköterskan med en käpp och matbrickan for i golvet. Då kastade sjuksköterskan vatten i ansiktet på patienten och tryckte ner henne i sängen och tog tag om strupen.

I journalen beskrev sjuksköterskan att patienten tog sin medicin ”efter en kort diskussion”. Men två andra anställda som såg det inträffade stödjer patientens version om att det gick våldsamt till.

Sjuksköterskan har valt att säga upp sig och arbetar inte under uppsägningstiden. Sjuksköterskan har lång erfarenhet och enligt verksamhetschefen finns inga uppgifter om att det skulle ha inträffat något liknande tidigare.

Händelsen är lex Maria-anmäld.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida