INFEKTION

Sjuksköterska vårdas för komplikationer efter ebola

Sjuksköterska vårdas för komplikationer efter ebola
Den skotska sjuksköterskan insjuknade kort efter att hon kommit hem från ett volontäruppdrag i Sierra Leone förra året.Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Friskförklarades förra vintern men togs åter igen in på sjukhus.

Det var i samband med volontärtjänst i Sierra Leone i december förra året som den 39-åriga sjuksköterskan från Skottland smittades av Ebola. Hon vårdades en dryg månad på isoleringsavdelning i London med allvarliga symtom innan hon tillfrisknade, rapporterar BBC News.

Inte smittsam

Efter att ha förklarats såväl frisk som smittfri kunde hon i mars återgå till sitt arbete som sjuksköterska inom primärvården i Skottland. I förra veckan insjuknade hon så igen och vårdas nu, enligt källor från sjukhuset, för en ovanligt sen komplikation av sjukdomen.

Enligt hälsovårdsmyndigheten i Skottland anses inte sjuksköterskan som smittsam, men vårdas på isoleringsavdelning för säkerhets skull.

Anders Tegnell, stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger till Vårdfokus att det fortfarande är mycket som man inte vet om senkomplikationer efter ebola. Det har funnits få överlevare till den dödliga sjukdomen och de som överlevt har framför allt varit i länder som inte haft möjlighet att följa upp dessa fall.

– Det vi känner till är att personer som haft ebola har ett nedsatt immunförsvar efteråt och ledbesvär. Ögonproblem och trötthet kan förekomma på samma sätt som efter andra allvarliga infektioner.

Viruset kan gömma sig svårtillgängliga delar av kroppen, som bakom ögonen och i sperma, och sedan blossa upp igen i samband med andra sjukdomar då immunförsvaret inte har hunnit återhämta sig. Men det finns ingen risk att viruset blir smittsamt igen.

–Efter den stora epidemin har vi nu ett större antal som överlevt och vad som händer för dem vet vi inte riktigt. Jag känner inte till om det forskas inom detta heller, säger Anders Tegnell.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida