Opinonsbildning

Sjuksköterskan som är en av framtidens makthavare

Sjuksköterskan som är en av framtidens makthavare
27-åriga Madeleine Grenå finns med på TCO:s lista över framtidens mäktigaste opinionsbildare.

I veckan hamnade hon på TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste opinionsbildare. Själv hoppas 27-åriga sjuksköterskan Madeleine Grenå att hon om tio år har tillräckligt med inflytande för att påverka ojämlikheterna i samhället.

Siktar du kanske rentav på att bli Vårdförbundets nästa ordförande?

– He, he. Jag tycker Sineva (Ribeiro) är en fantastiskt bra ordförande och jag hoppas att hon sitter ett tag till. Men jag kan ärligt säga att någon gång i framtiden tror jag att jag kan bli det.

Oblyg och rak

Det låter inte ens kaxigt när hon säger det, bara rakt och väldigt väldigt tydligt. Det är också så hon beskrivs av personer som arbetat nära henne. Rak, lyhörd och tydlig.

När hon januari 2012 fick sitt första jobb som sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala dröjde det bara tre månader innan kollegerna på avdelningen valde henne till förtroendevald på arbetsplatsen.

– Vi såg redan då att det här var en person som hade mycket kraft och idéer. När hon sedan blev invald i styrelsen och sedermera ordförande tänkte jag att det här kommer att bli jättebra. Hon har ett djupt engagemang för villkoren i vården och hon vill vara med och förändra.

Det säger Gun-Britt Lindkvist som var vice ordförande för Vårdförbundet i Uppsala fram till 2013. När hon fick reda på att Madeleine Grenå hamnat på TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år blev hon inte förvånad.

Glad och stolt

Det blev däremot Madeleine Grenå själv.

– Jag blev chockad, och positivt överraskad. Det var ingenting som jag hade förväntat mig. Jag tycker själv att det är jättestort och känner mig både glad och stolt. Uppenbarligen har jag gjort någonting bra som påverkar människor, säger hon.

Det var i september förra året som hon valdes till ordförande för Vårdförbundet Uppsala. Sedan dess har hon ägnat mycket tid åt att vara ute på arbetsplatserna för att lyssna på medlemmar. Kanske är det de som sett till att hon hamnat på listan över framtidens 99 mäktigaste. Själv har hon inte en aning.

– Men att få den typen av benämning är stort. Framför allt är det en stor ära som jag ska försöka förvalta väl. Det peppar mig att försöka utmana mig själv, säger Madeleine Grenå.

Vill påverka

Om du nu blir så mäktig som TCO spår vad vill du då använda den makten till?

– All den kunskap som jag fått som förtroendevald i Vårdförbundet tror jag att jag kommer att använda i något slags samhällsuppdrag. Det behöver inte nödvändigtvis handla om vård. Jag brinner för frågor som handlar om jämställdhet. Vi har kommit långt i det här landet, men vi kan komma längre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida