dalarna

Sjuksköterskebrist stänger kirurgavdelning

En av kirurgiklinikens tre avdelningar på lasarettet i Falun tvingas nu stänga under drygt två månader på grund av brist på sjuksköterskor. UPPDATERAD 16:20

14 november 2016

Avdelningen stänger från och med fredag och håller sedan stängt till den sista januari nästa år, meddelar landstinget i Dalarna i ett pressmeddelande i dag.

Anledningen, skriver man, är att ”det saknas ett flertal sjuksköterskor för att verksamheten ska kunna bedrivas på ett patientsäkert sätt”.

– Vi har lyssnat på medarbetarna som har arbetat under stor press det senaste året och vi har tagit det svåra beslutet att stänga avdelningen under en period. Det är viktigt att veta att det främst är den planerade kirurgin som berörs. Den akuta kirurgin kommer att fungera som vanligt, säger Ulrika Bergvall, verksamhetschef på kirurgen i Falun.

Det är 20 platser som nu stängs, vilket motsvarar omkring 30 procent av verksamheten.

– Vad effekterna av stängningen blir beror på patientinflödet och vi kommer precis som vanligt att prioritera varje enskild patient utifrån ett medicinskt perspektiv. Tyvärr kommer denna neddragning att påverka de flesta av våra kirurgiska diagnoser, säger Ulrika Bergvall.

Sjuksköterskeflykt i flera år

Det är 19 sjuksköterskor som fattas. Enligt Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna, är det som nu sker ett resultat av att landstinget sade upp nattavtalet 2012.

– Det blev helt klart en missräkning från landstingets sida. De trodde då att de skulle kunna få ut ”mer tid” motsvarande 70-80 tjänster. I stället startade en flykt med personalbrist som följd. Trots ett avtal förra året om extra pengar för nattarbetstid och helg har de inte kunnat reparera skadan, säger Kerstin Erlandsson.

Om inte det räckte, vad skulle kunna hjälpa upp den nuvarande situationen med stor sjuksköterskebrist?

– Jag vet faktiskt inte vad som hjälper. Landstinget har ju också tagit beslut om stopp för hyrsjuksköterskor som möjligen hade kunnat hålla kirurgavdelningen öppen. De sjuksköterskor som de har förlorat tror jag inte kommer tillbaka. Hoppet står till att landstinget kan rekrytera de nyutbildade och behålla de som är kvar. Men då krävs en ordentlig satsning med löften om vidareutbildning samt bättre arbetstider och andra villkor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida