Internationellt

Sjuksköterskefacket i Spanien stämmer staten

Sjuksköterskefacket i Spanien stämmer staten
Drygt 20 procent av alla fall med covid-19 i Spanien är vårdpersonal. Det uppger den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Foto: TT

Nu måste staten ta sitt ansvar för de risker som vårdpersonalen utsätts för. Det menar det spanska sjuksköterskefacket CGE och stämmer staten. Sju av tio sjuksköterskor i Spanien har vårdat patienter med covid-19 utan tillgång till adekvat skyddsutrustning.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin med över 200 000 registrerade fall och 22 000 avlidna.

Landet beräknas också ha störst andel smittad vårdpersonal – över 20 procent av det totala antalet fall – enligt en färsk rapport från europeiska smittskyddsskyddsmyndigheten ECDC. Två sjuksköterskor har dött av covid-19 enligt spanska medier.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Många brister

Att vårdpersonal utsatts för stora risker bekräftas i den undersökning som fackförbundet för sjuksköterskor, CGE, genomfört och som Vårdfokus rapporterat om tidigare.

Läs mer: Laura kämpar mot den spanska coronan

I enkäten svarar sju av tio sjuksköterskor – av totalt 11 000 tillfrågade – att de arbetat utan eller med bristande skyddsutrustning i vården av patienter med covid-19. Det handlar bland annat om brist på andningsmasker och skyddsförkläden.

Riskerar fängelse

Nu går fackförbundet vidare och har lämnat in en stämningsansökan till högsta domstolen, HD, mot staten.

– Vårt styrande råd beslutade enhälligt vända sig till HD, detta för att värna om våra medlemmars säkerhet. De jobbar med livet som insats, ofta helt oskyddade och utan elementär utrustning, säger CGE:s generalsekreterare Florentino Pérez Raya i ett uttalande som Dagens Nyheter citerar i dag.

Om domstolen väljer att ta upp fallet riskerar premiärministern Pedro Sánchez och hälsoministern Sanchéz Illa upp till tre års fängelse vid en fällande dom.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Smitta bland vårdpersonal – några exempel

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC publicerar varje vecka nya siffror om covid-19. Den senaste rapporten från 23 april visar bland annat hur stor del av totala antalet coronafall som är vårdpersonal i några länder:

  • Spanien 20 procent.
  • Italien 10 procent - i provinsen Lombadiet 20 procent.
  • Nederländerna 11 procent.
  • USA 3 procent, enstaka delstater upp till 11 procent.
  • Kina 3 procent.

Fotnot: Statistiken bygger på data från respektive lands hälsomyndighet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida